Hem Vinvärlden En lunchprovning med Germán Lyon, chefsvinmakare på Pérez Cruz

En lunchprovning med Germán Lyon, chefsvinmakare på Pérez Cruz

av Livets Goda

För Viña Perez Cruz del startade allt i mitten av 1900-talet då den chilenske affärsmannen Pablo Pérez Zañartu köpte egendomen Liguai de Huelquén i regionen Maipo Alto. Syftet var att odla jordbruksprodukter i samklang med och respekt för naturen. I början av 1990-talet lades grunden till vintillverkningen då vingårdar planterades på sluttningarna och vid sidan om dess anlades även ett modernt och högteknologiskt vineri. Målsättningen var att producera förstklassiga chilenska viner med tydlig identitet och karaketeristika från såväl druva som ursprung. Självklart fortsatt i samklang med naturen. Provningen började med en minivertikal på basvinet Perez Cruz Cabernet Sauvignon Reserva 2010, 2009, 2007 och 2004 (2006:an var tyvärr defekt och kan inte räknas med ). 2010 (artikelnummer 6000) som lanseras på Systembolaget i april är varm och generöst fruktig med mycket svarta vinbär, körsbär, örter. Det är absolut inget stort vin med djup, men den har en renhet och en elegans som gör att den står sig bra och vinet behöver absolut inte skämmas för sig. 76p Än roligare var det att prova 2007:an som förvånansvärt hade bättrat på sig rejält med åldern, trots att detta är ett entry-level vin. Vinet har lugnat ner sig och stramat upp sig markant gentemot den fortfarande unga 2010:an. Behagliga tanniner samsas med en liten återhållsam fruktighet och fat som mynnar ut i ett behagligt, gott, rent och snyggt, välbalanserat vin. 82p. Denna årgång och ovanstående påminde väldigt mycket om varandra vilket tyder på att 2010 förmodligen kommer att vara i toppform om fyra-fem år. Vidare värt att nämna var vinmakarens Perez Cruz Limited Edition Cot 2010, som ligger på restaurangsortimentet. Med cot istället för malbec vill Lyon här göra ett franskpräglat vin utifrån chilenska förutsättningar, och visst är han på rätt väg. Vinet är fortfarande lite ungt med en stor generös fruktighet, tanniner, kryddighet och toner av eukalyptus, men faten stramar upp vinet i avslutet och denna kan förmodligen med ett par år på nacken bli ytterligare ett par steg vassare. 82p Perez Cruz Limited Edition Syrah 2010 ( artikelnummer 94014 – lanseras i juni på tillfälliga sortimentet ) var också en liten förvånande uppstickare i sammanhanget. Säger man Chile och syrah går tankarna direkt till en varmblodig syltbomb, vilket även vinmakaren Lyon håller med om, men detta vin gick inte in i den kategorin. Det är en förvånansvärt fräsch syrah med den naturliga powern i frukt med mycket toner av kaffe, mörka bär och svartpeppar. 83p Den första juni i år lanserar producenten ”experimentbarnet” Perez Cruz Chaski petit verdot 2009. Detta är andra årgången som görs av detta vin som består av 91 procent petit verdot och 9 procent carmenere. Vinet är generöst fruktigt med mycket cassis, mörka bär och krydda, kanske lite väl mycket enligt min smak, men vinet bjuder fortfarande på en ren elegans med bra balans och det känns som det finns bra potential i vinet. Lite mer fat och ett par år till så skulle detta kunna bli ett riktigt bra vin. 83p Artikelnummer på detta är 94013 och priset kommer landa på 169 kr. Och så till flaggskeppet Quelen 2007, detta vin återfinns på beställningssortimentet på Systembolaget från och med den första juni i år, till det sänkta priset 499 kr. Germán Lyon pratade mycket om renhet och bra balans, har du dessa så har du mer eller mindre ett bra vin, och med Quelen visar han exakt vad han menar. Det är ett väldigt rent och elegant vin med ett tydligt ursprung, återhållsam frukt och krydda som samspelar i fin balans. Vinet känns fortfarande ungt och kommer förmodligen utvecklas bra de närmsta åren, men varför ska du vänta när det är så gott redan nu. 91p Importör är Terrific Wines www.terrificwines.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING