Hem Instagram En magnifik cognac – Delamain Pale & Dry XO, 96p

En magnifik cognac – Delamain Pale & Dry XO, 96p

av Livets Goda

Delamains Pale & Dry XO har varit densamma sedan år 1920, och det betyder att denna butelj består av en blend som till 100% är från Grande Champagne. Den yngsta beståndsdelen är 22 år och den äldsta 28 år. Varje cognac mognadslagras separat under många år på gamla fat – själva blenden görs först i slutet av lagringsperioden. Därefter lagras blenden ytterligare två år på fat, en fas som kallas ”marriage”.

Förklaringen till namnet Pale & Dry har vi tidigare förklarat; ”Pale” eftersom den är betydligt blekare än andra cognac av samma ålder och blekare på grund av den naturligt ljusa färgen på cognacs som används i blenden. ”Dry” – som endast syftar på en naturligt förekommen sötma i cognacen.

Chefredaktör Anders Enquist om Delamain Pale & Dry XO

Namnet Delamain innebär en solid och obestridlig säkerhet i fråga om kvalitet, precision, finess och cognacsupplevelse tillika känsla. Det finns inte något huset levererar som kan, eller bör ifrågasättas en enda sekund, från ”insteg” till ”créme de la créme”. Pale & Dry är dock för nobel för att benämnas med det ibland aningen nedvärderande uttrycket ”insteg”, även om det är den minst kostsamma Delamain på SB just nu.

Här kliver vi in i en värld av vinös förfining och taktfull sinnrikhet som är omedelbart attraherande och dessutom både sensuellt modern och klassiskt stilistiskt i samma uttryck. Det är en generationsförenande cognac, med en mineraliskt suggestiv kashmirskärpa vi enbart hittar i de mest eleganta och bästa vinerna.
Inslagen av sublimt pepparkryddetsade röda mogna bär, timida fikon, fallfruktsäpple kysst med ingefära, kanel och kryddnejlika, är finlemmat sammansvetsade och sötman är beklädd med sammetslen toffée, fruktig vanilj och chokladslöjad honung med läcker nöt. I avslutet synliggör sig finlemmade, aromatiska tobakstoner och avskedet är lika elegant som långt.

Pale & Dry är en magnifik cognac.

96p

Delamain Pale & Dry XO
Nr 137, 40% (700 ml), 1 051 kr
Grande Champagne, Cognac, Frankrike

Här finner man cognacen på Systembolaget >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING