Hem NyheterNyhet WB En mångfald av smaker bland 2021 års äppelmuster

En mångfald av smaker bland 2021 års äppelmuster

av Livets Goda

Våra finaste” är ett sortiment med äppelmust och cider som tillverkas i små volymer och säljs under begränsad tid. Nu är äppelmusterna från 2021 års skörd här, alla med sin unika smak från svenska äpplen.

Vissa äppelsorter lämpar sig extra bra att göra must på. Cox Orange, Holsteiner Cox, Gul Gravensteiner, Röd Gravensteiner och Santana är några av guldkornen bland svenska äpplen och får därför vara huvudingredienser i våra sortrena muster.

Faktorer som var äpplet odlas och hur jordmån, väder och vind ser ut just där sätter alla sin karaktär på äpplenas smak och är lika viktiga som äppelsorten i sig för att få fram must med riktigt god smak och av hög kvalité. Därför har Kiviks även tagit fram platsspecifika muster från odlingar där äpplena mognar gynnsammast.

-Det blev en bra skörd i höstas, där den varma sommaren bidrog till att äpplena har en hög sötma, samtidigt som våra svala nätter gjort att en trivsam syra bibehållits. Perfekt frukt att göra must och cider av helt enkelt, säger Carl Levinsson, produktchef på Kiviks Musteri.

Cox 2021
Klar äppelmust pressad av Cox Orange och Holsteiner Cox. Passar till bakverk eller desserter.

Gravensteiner 2021
Klar äppelmust pressad av Gravensteiner, kungen av äpplen. En klassisk gammal äppelsort som fortfarande står sig stark i smakkonkurrensen. Passar till kyckling och fisk samt äppelkaka.

Santana 2021
Klar äppelmust pressad av Santana. Passar bra som alkoholfritt alternativ på middagsbordet.

Björn Ranelid Paradismust 2021
Klar äppelmust av Aroma, Discovery, Gravensteiner och Rubinola från Björn Ranelids odling Hällekås. Passar till buffén, sallader eller tårtor. Vinnare av Must-SM 2021, klassen Klar äppelmust av flera sorter.

Solnäs Gård 2021
Klar äppelmust av Gloster, Ingrid-Marie, Rubinstar och Santana från Solnäs Gård i Fjelie. Passar till bakverk och desserter.

Sortimentet Våra Finaste säljs exklusivt i Kiviks Musteris egna butiker på musteriet i Kivik och Solnäs Gård i Fjelie.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING