Hem Vinvärlden En Masi-resa i tre delar: Costasera – Amarone på riktigt!

En Masi-resa i tre delar: Costasera – Amarone på riktigt!

av Livets Goda

De kulligare och högre belägna delarna av Valpolicella tilldelas epitetet Classico. Det är här, i kärnan, man vill äga mark för sluttningarna ger nämligen större solexponering och inte minst västlägena bjuder även på kvällssol. Att du dessutom får in en smäktande vind reducerar risken för sjukdomsangrepp på rankorna. Classico-mark är dyr, mycket dyr till och med, men det är här det hela startar för det finns inga genvägar till en stor Amarone. Dags för del två i Masi-resan och att dra korken på den strålande 2015-årgången av Masi Costasera Amarone Classico!

En vacker senhöstdag 2019. Vi äter lunch med Masi-ikonen Sandro Boscaini på Vino e Cucina, firmans alldeles egna restaurang vid egendomen Tenuta Canova som har Garda-sjön bara runt hörnet. Sandro vill visa på Amaronevinet Costaseras utvecklingskurva så han ber sommelieren på restaurangen att öppna en flaska av den klassiska årgången 1997. Vinet dekanteras och förväntan stiger. Och visst har drygt två decenniers lagring skänkt härlig mognad men det som ber om uppmärksamheten är den kvarvarande livfulla frukten och att utvecklingen fortsätter i positiv riktning i glaset under lång tid.

Costasera som betyder sluttning i kvällssol, är Masis eleganta, tidlösa och viktigaste Amarone sett till produktionen. Priset är minst sagt humant för ett vin som lätt hanterar 20+ år i lagring men än viktigare är valet som vinet ger dig; drick ungt eller lagra. Costasera imponerar nämligen i bägge stadier av livscykeln, något som demonstreras med stor tydlighet av den nu lanserade toppårgången 2015.

Livets Goda om 2015 Costasera Amarone Classico

Det är många som samlar på Costasera och kanske undrar varför 2013 inte ersattes av 2014 på Systembolagets hyllor. Förklaringen är enkel; Masi var inte nöjda med kvaliteten i 2014 utan stod över som den toppkvalitetsproducent man är. Istället blir det den strålande 2015 som nu går att inhandla. Här är det skönt körsbärsstenigt med mörk choklad, salvia och närmast rökiga nyanser i doften samtidigt som eken tillför ytterligare en dimension. Smaken har den lilla kärvheten som man vill åt, bra tryck i tanninerna, generös frukt som spänner från karamelliserade körsbär till torkade frukter och allt med alert syra som gör vinet rakryggat. Diskret rondör som en traditionell Amarone ska ha, ändå stramt och långt avslut. 2015 är en redan nu mycket bra Costasera men den som har tålamodet kan vara säker på att det finns minst två decennier till i vinet.

92 LGP

Costasera har artikelnummer 2345 och en flaska (75 cl, 15%) kostar 299 kronor. Du kan även beställa vinet på halvflaska och magnum och för den som inte vill vänta 20 år kan en 1999:a ta hand om nyfikenheten.

Till Costasera på Systembolaget >>>

Missade du del 1 av Masi-resan?

Se artikeln här >>>

 

Vill du förkovra dig mer i Masi, Mr Amarone, dess historia, vinerna och maten därtill? Då är vår Masi-special något för dig! Gratis att ladda ner för dig som är Premiummedlem! Är du inte Premiummedlem så finns tidningen för digitalt lösnummerköp.  Vill du läsa mer om Premium, se HÄR.

RELATERAD LÄSNING