1

En Masi-resa i tre delar. Först ut – Campofiorin!

Det är knappast någon överdrift att hävda att Veneto-regionen står i tacksamhetsskuld till Sandro Boscaini, Masis starke man. Inte minst för dennes livslånga dedikation till seriös Amarone men även för införandet av ripasso samt återupptäckten och räddandet av en närmast utdöd högkvalitativ lokal druva. I tre delar får du följa med på vår Masi-resa där den ikoniska producenten presenteras tillsammans med tre viner som samtliga inkapslar och definierar namnet Masi. Först ut – Campofiorin.

Masis kanske främsta signaturvin, det man är mest stolt över, visar sig inte minst vid Livets Godas senaste besök på plats och när vi ber den charmante Sandro Boscaini att välja en flaska han vill bli fotograferad med hållandes. Dottore Boscaini tvekar inte en sekund utan plockar fram Campofiorin.

1967 lanserade Sandro & Masi en helt ny vintyp på marknaden; en Valpolicella som fick jäsa ytterligare en gång tillsammans med pressrester från det söta recioto och amarone. Första årgången var 64:an och stilen kom att kallas ripasso och under en tid var epitetet Masis alldeles egna varumärke tills man gav bort namnet till regelverket då man ansåg det fyllde en viktig lucka. Idag då ripasso innebär viner av skiftande kvalitet och påtaglig sötma så har Masi kort och gott valt att döpa sin torra och matvänliga klassiker till Campofiorin. Vinet domineras av corvina, backas upp av en fjärdedel rondinella och ett fåtal procent är molinara från en unik Masi-klon. Campofiorin spenderar 18 månader på fat och därefter 3 månader i butelj innan lansering.

Livets Goda om 2016 Masi Campofiorin

Hur följer man upp en fantastiskt fin 2015? Jo, man lanserar en precis lika bra 2016! Den senaste årgången hamnar i kategorin klassiskt och elegant och det märks redan på doften som bjuder på en sval finess med plommon, mörka körsbär och rödäppliga toner samtidigt som det skymtar subtila nyanser av torkade örter, bittermandel och mörk choklad i bakgrunden. Strukturerad smak med bra täthet i tanninerna, härligt torrt anslag och så en aptitretande körsbärskärvhet som även lockar fram lite salvia och tobakstoner. Ett lysande matvin helt enkelt och som dessutom har stor utvecklingspotential!

90 LGP

2016 Masi Campofiorin finns i stort sett på samtliga Systembolagsbutiker och en flaska (75 cl, 13%) kostar 135 kronor. Vinet finns även som halvflaska och magnum där alla har samma artikelnummer, 5123.

Vinet finner man på Systembolaget HÄR 

Vill du förkovra dig mer i Masi, Mr Amarone, dess historia, vinerna och maten därtill? Då är vår Masi-special något för dig! Gratis att ladda ner för dig som är Premiummedlem! Är du inte Premiummedlem så finns tidningen för digitalt lösnummerköp.  Vill du läsa mer om Premium, se HÄR.

Processen har startat