En morgon med Antoine från Champagne Billecart-Salmon

Livets Goda 13 Sep, 2018
Vin Champagnehuset Billecart-Salmon är beläget i byn Mareuil-sur-Aÿ, tillhörande Vallée de la Marne, strax utanför Epernay. Mareuil är ingen Grand Cru by, men anses av experter hålla Grand Cru kvalitet. Det har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då huset grundades av Nicolas-Francois Billecart. I dag är det en välrenommerad och traditionsbunden champagnefirma som i år firar 200-årsjubileum. Idag hade vi på redaktionen finbesök av Antoine Roland-Billecart och med sig hade han en påse med godsaker från huset!


Antoine Roland-Billecart i Livets Godas bar... 

Totalt äger ”huset” 37 hektar själva och 120 hektar hyr man av långtidskontrakterade odlare, vars odlingar inte får ligga längre än 25 kilometer från viniferingsanläggningen (många av dessa odlare hittar man i Avize, Cramant och Le Mesnil) – men som man sköter om själv. Man köper även in druvor från ytterligare 150 hektar. Totalt producerar Billecart-Salmon ca 2,5 miljoner flaskor per år, varav 300 000 är husets ”andravin” som går under namnet Charles-Le-Bel.

Billecart-Salmon var tidigt pionjärer när det gäller kylstabilisering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor och fermenteringen kan hålla på i upp till 40 dagar. Husets filosofi är att till varje pris undvika oxidation av musten. Man vill att smaken skall komma från frukten och inte från de sekundäraromer som utvinns genom jäsningen.

Livets Goda gör ett nedslag i Billecart-Salmon
Ren och tydlig frukt är honnörsordet, från vaggan till mer moget och äldre stadie. Detta gör att ”husets” champagne ofta har en elegant vinös slagsida med ett nobelt återhållsamt mousse rakt igenom.

Billecart-Salmon Brut Réserve NV (Nr 7454, 399 kr) 91 LGP
Denna buteljering baseras på årgång 2017 av pinot meunier, 2013 av pinot noir och årgång 2012 av chardonnay. Procentfördelningen i druvblenden lyder 40/30/30 och det hela sitter ihop ytterst väl och skapar en elegant, frisk och rent fruktdriven cuvée i klassisk stil från den lerstenigt mineraliska skolan med såväl djup som rikedom. Brioche, florala blommiga toner och en distinkt nyans av gröngula äpplen och citrus möter upp först och fylls sedan på i en elegant legering från toner av päron, aprikos, ostronskal, lätt honung innan en lättsam rödbärig nyans tonar upp vid horisonten. Avslutet klingar ut långsamt men sobert vibrerande.

Billecart-Salmon Brut Rosé (Nr 7758, 559 kr) 93 LGP
Baserad på årgången 2014 samt en liten del 2013. Druvblenden är här 50% chardonnay, 30% pinot meunier och 20% pinot noir som alla jobbar i harmoni med varandra och skapar en mycket förföriskt vinös roséhistoria. Snygg balans mellan körsbär-, smultron- och jordgubbar som fått ett stänk viol och salmiak över sig och där allt fostrats förtjänstfullt i ett kryddigt mineraliskt landskap. Inslagen av juicy citrusfrukt visar sig längre in i resan och ger fin syrlighet och vi börjar även fånga upp en viss blommighet och brioche. Champagnens komplexitet växer ut i glaset och vi konstaterar i det långa avslutet att denna champagne besitter charm, kraft och substans… förutom att den då också är sinnligt god!

NV Brut Sous Bois (Nr 77645, 549 kr) 93 LGP
Denna cuvée är helt vinifierad på barriques och baseras på årgång 2012 till 80% och resten då från 2011. Varje druva drar sitt strå till stacken med en 1/3 var. Snyggt strukturerad och fylligt välbalanserad, jobbet med faten och bevarad fräschör i frukten i denna är utsökt. Fruktvis ja, här spelas huvudrollerna av gula/gröna äpplen och citrus. Men sedan har vi birollerna i form av nöt, rosblomma, krusbärsbuske, körsbär samt viss tropisk fruktslöja som skapar den för denna champagne nödvändiga helheten. Faten ger ett elegant avrundat och kryddigt ungdomligt djup i avslutet där intensitet och edge samtidigt bevaras av den mineraliska bastuban. Snyggt!


Godsaker signerade Billecart-Salmon

2007 Vintage Brut (Nr 94816, 699 kr) 94 LGP
85% pinot noir (varav 30% fatlagrat) och 15% chardonnay lirar här ihop som enäggstvillingar. Själv säger Antoine Roland-Billecart att denna champagne ska visa på Husets hemtrakts styrka i terroiren och varför ska vi tjafsa om det för, karln har ju rätt! Vackert brödiga toner smeker gommen tillsammans med gulfrukt, ostronskal, syrliga äpplen och apelsinzest. Tanninerna är silkiga och fyllda av frukt i mineraliskt djup och strukturen är som en perfekt highway och bjuder på såväl skarpa kurvor samt eleganta raksträckor.

Notis: Gör man denna butelj en årgång så betyder det samtidigt att man inte gör Nicolas Francois samma årgång.

2006 Cuvée Louis Blanc de Blancs (lanseras 14:e februari, 1 299 kr) 96 LGP
100% chardonnay från de tre byarna Avize, Cramant och Mesnil-sur-Oger möts upp för en gemensam byfest där honungsnektar, mogna gula äpplen, päron ostronskal, örter, krusbärsblad och krydda med stort K dukas upp på festborden som är stadigt placerade på kalkrik och terroirstinn mineralitet. Cuvéen är fyllig med stram precision, kraftfull med bra gomfäste och elegant i sitt uttryck. Drick idag eller lagra, eller varför inte både och…

2006 Cuvée Nicolas François (privatimport 1 399 kr) 96 LGP
Och här spelar 60% pinot noir (20% fatlagrat) och 40% chardonnay lika vackert och djupt som soloduellen i ”Hotel California” med Eagles. Det ena avlöser det andra utan att tappa den gemensamma och vältajmade tråden: sansad smörnötig hinna smekt av gul frukt, brioche, kanderad citrus, honung, stenfrukter, krydda och ett mineraliskt trumspel som håller grundtakten och där basen ger ett luftigt mousse. Välstrukturerad kraft med intensitet, djup samt mognad med spänst.

1999 Le Clos Saint-Hilaire (privatimport 3 299 kr) 97 LGP
100 procent pinot noir, ett läge; Mareuil-sur-Aÿ, en vinifikation, 100% barriques; slutsnackat. Smörnötigt vinös med mogen, mineraliskt koncentrerad pinotfrukt och samtidigt vacker diskant som ger transparens och fräschör i de eleganta inslagen av gula äpplen, röda bär, nässlor och krusbärsblad. Det vilar även en dov, sublim maritim melodi i detta stycke som etsar sig fast och kommer hålla så länge tills vi börjar kalla det vacker nostalgi. Förbaskat läcker komplexitet rent ut sagt och nu är vi igång på riktigt!

Tillgängliga buteljer från producenten på Systembolaget finner ni här >>

Importör är Lively Wines Sweden AB

Foto: Erik Dahlström, Livets Goda


Ny Single Malt från Aberlour lanseras i Sverige

Whisky och Bourbon En spännande nyhet från Aberlour landar i mars i Sverige…
17 Jan, 2019
Artikelarkivet