Hem Whisky & Bourbon En mycket lyckad Teeling Single Pot Still

En mycket lyckad Teeling Single Pot Still

av Anders Enquist

Teeling Single Pot Still görs på en blandning av 50% mältat och 50% omältat korn och trippeldestillerats i traditionella kopparpannor. Den har sedan fått sin lagring i nya amerikanska ekfat, ex bourbonfat och i ex sherryfat.  

Det här med att använda omältat korn har med att göra när man på Irland i mitten av 1780-talet beslutade att en ny skatt skulle beläggas på mältat korn. Whiskydestillatörerna började då prova att göra whiskey med en del omältat korn, vilket visade sig bli en populär idé. Whiskeyn fick namnet Pot Still. Senare på 1900-talet dalade populäriteten och folk började dricka annan whiskey. Teeling´s Single Pot Stil är den första whiskeyn med 50% omältat korn som produceras i Dublin på över femtio år.

Teeling Single Pot Still  46%

Teeling Distillery / Irland / Nr 82298 / 539 kr / 93p
Det är inte svårt att förstå varför Teeling tar upp den kastade handsken av denna typ av whiskey. Det är en mycket läcker sak som tar emot oss med en krämigt fyllig omfamning. Fudge, choklad och vanilj hintar snyggt i sötman och fruktiga vindar av mogna äpplen och citrus ger en fin fräschör i gomseglet. Mjuk, elegant och rofylld i bettet som har ett sublimt kryddfäste. I avslut en underbar, silkig åtstramning och viss tobak, läder och ceder, som ger auktoritet. En väldigt lyckad whisky!

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING