En närmare titt på glera – huvuddruvan bakom Prosecco

Innan vi går vidare så tar vi det där med tillverkningssättet. Prosecco produceras enligt charmat-metoden vilket innebär en andra jäsning i trycktank istället för på flaska. Produktionssättet framhäver aromatiken i druvorna och det är precis vad vinstilen handlar om; fräschhet och accentuerad frukt framför längre lagring på jästfällningen. Med andra ord; det finns inte en tillstymmelse till Champagne-ambitioner.

I samband med att de bubblande vinerna vi känner som just Prosecco skulle få sig ett lyft i den italienska vinlagstiftningen så var namnbytet på druvsorten ett måste för att dess ursprung inte skulle kunna ifrågasättas. Men nej, glera är inget påhittat namn utan har använts under lång tid som en synonym till Prosecco. Naturligtvis så ville man inte riskera att namnet Prosecco kunde skrivas på allehanda etiketter världen över så istället blev det ett avgränsat område i nordöstra Italien med såväl DOC som DOCG-status, landets högsta klassificeringsbeteckningar. 

Prosecco måste bestå av minst 85% glera och de övriga som får komplettera är såväl lokala förmågor som verdiso, glera lunga, perera och bianchetto trevigiana till mer internationellt kända chardonnay, pinot bianco, pinot gris och pinot noir. Glera i sig självt är en aromatisk druva med nyanser av honung, päron, blommighet och citrusfrukter, ofta apelsin. Är du girig och maxar skördeuttaget blir den dock oerhört neutral i sitt uttryck.

Prosecco har kommit att bli en favorit för många. Inte som substitut till andra traditionellt producerade mousserande viner utan för att Prosecco har sin alldeles egna, unika stil. Ofta omedelbart charmerande och diskret parfymerade i sin framtoning samtidigt som smaken har en viss sötma och skönt rivig mousse – lättförståeligt helt enkelt.
Och nu har de då börjat dyka upp, vinerna på glera utanför nordöstra Italien – i början av sommaren släpptes också ett exemplar från South Australia på Systembolaget – Zaptung från spännande producenten Alpha Box & Dice. Med blott 10 år på nacken så har firman profilerat sig med att buteljera en vintyp för varje bokstav i alfabetet och Zaptung blev helt enkelt en hyllning till Prosecco. Vinet har kolsyrejäst i ståltank och vilat i densamma 10 månader innan buteljering. Druvorna hämtar man från Adelaide-trakterna, i regionen Riverland.

 

Zaptung, Alpha Box & Dice, Riverland, South Australia

Här bjuds det på skönt tropisk frukt men inte i en överdriven stil utan snarare sådär snyggt stramt. Blommighet kompletterar – tankarna går mot jasmin – och det kikar även fram lite gråpäron och citrusskal. Känslan av glera är utan tvivel där men vinet sticker ändå ut, visar sin egen personlighet. Och det är kanske framförallt i smaken som skillnaden ligger. Torrt, sötman landar inte på mer än fem gram vilket är betydligt lägre än italienarna överlag, men ändå finns det viss täthet och syrorna som drar åt apelsinhållet till, ja de är det inget fel på. Fräscht är bara förnamnet och den gula frukten är klingande ren.

159 kronor för en flaska som förslutits med kronkapsyl. Passa på för det sinar i butikerna av denna fina glera.

I fallet Champagne är det sällan som andra regioner når upp till nivån, eller snarare kan efterlikna den nordfranska regionen. Något som har sin förklaring i flertalet faktorer. I fallet glera och Prosecco är det inte lika svårbemästrat och faktum är att Zaptung med största sannolikhet överglänser en hel del Prosecco och det var just detta som den norditalienska lagstiftningen säkerligen hade på känn, när man säkrade upp namnet.

Men likheter finns så varför inte passa på att jämföra två viner på druvan, en från Australien då och ett original. Valet faller på Mionettos läckra Prosecco Luxury som finns i flera butiker i landet alternativt kan beställas.

 

Mionetto Prosecco Luxury, Treviso, Italien

I samband med att den italienska vinlagen tydligare klassificerat regionen så har vinhuset Mionetto skapat olika serier av Prosecco, från instegsvarianter till firmans toppsegment som de kallar Luxury Collection. Ett vin som ingår i den senare är Proseccon med ursprung DOC Treviso.

Här möts vi av en ljust gul färg och en livlig bornyr. Doftintrycken går mot stenfrukter och det dyker upp såväl gråpäron som röda äpplen. Kompletterar gör en inbjudande blommighet, gröna mandlar och en stänk honung. I gommen ett fruktorienterat vin med fokus på gråpäron och vit persika men även ett litet tropiskt inslag kikar fram. Honung, mandel, hö och en apelsinblomton bidrar till intrycken samtidigt som en integrerad sötma och syra skänker fräschhet. Eftersmaken är skönt okomplicerad och uppvisar viss längd.

Mionetto’s Prosecco Luxury kostar 99 kronor.

Prosecco har lite oförtjänt tilldelats epitetet pratvin; för dess okomplicerade stil och ofta lilla sötma. Men faktum är att det har sina användningsområden även till mat och en ingrediens som den bemästrar särdeles fint i rätter är apelsin. Nedan följer ett recept på en siciliansk apelsin- och fänkålssallad som sitter där den ska till en bättre Prosecco.

 

Siciliansk apelsin- & fänkålssallad

4 personer

Denna sallad gör sig ypperligt i sommarvärmen, är busenkel att förbereda och är en förträffligt fräsch start på middagen.

4 solmogna apelsiner

1 fänkålshuvud med blast kvar

1 färsk rödlök

Svarta oliver

Olivolja

Vitvinsvinäger

Salt peppar

Skär bort skal och det vita på apelsinerna. Därefter skivar du slantar, gärna lite tjockare så de inte faller i bitar. Skiva fänkålshuvudet tunt men använd inte stjälkarna och roten. Däremot blasten, som ser ut som dillkvistar, tar du och hackar grovt och blandar samman med apelsinslantarna och fänkålen. Skiva rödlöken och släng även ner en näve svarta kalamataoliver i det hela. Rör om allt och häll på en dressing som är vinägerfräsig samt lätt saltad och pepprad. Gott till är också bladpersilja men dock inte om du vill servera en prosecco. Låt salladen stå i kylen någon timme då den är godast kall. Lägg upp på tallrikar men lämna vätskan som bildats och använd endast denna försiktigt som dekoration över anrättningen.

Prosecco därtill, italiensk eller glera från Australien. Kombinationen andas sommar och visar dessutom hur fantastiskt fint Prosecco hanterar apelsin.