En nobel saison - nyhet från Brekeriet & som lanseras 1 augusti

Niklas Jörgensen 31 Jul, 2018
Övrigt Egentligen kontradiktoriskt, att döpa en saison till nobel med tanke på dess bondska ursprung. Men tider ändras och idag är tolkningarna av saison många även om vissa attribut ändå gärna bör vara med. Som den markerade kolsyran, jäststammen som används och så ska den ha rätt schysst fruktighet också. Förr var det ofta tillsatt kryddighet, idag är det måhända citrus som styr mer och likaså är de moderna tolkningarna ganska starka jämfört när allt satte igång....

Saison har sitt ursprung i fransktalande delar, hos vallonerna. Ölet bryggdes under årets svalare tider av främst två anledningar. Dels den svalare temperaturen då kylningstekniker ännu inte sett dagens ljus vilket medförde att en bira bryggd sommartid utsattes för mer bakterieangrepp - och doftade/smakade sannolikt lite snuskigare. Samtidigt så var ölet en deal med säsongsarbetarna som hade förhandlat till sig en ranson på fem liter om dagen av bryggden skördetid. De törstiga männen gick sannolikt inte runt drängfulla på fälten utan den högre kolsyran skulle agera törstsläckare i det hårda arbetet - dessutom var en saison initialt inte särskilt stark, mer som en folkis. Men under 1800-taet höjdes alkoholen successivt, något som säkert kan relateras till skickligare bryggtekniker. 

Fem liter. Det är ändå rätt schysst. 10 halvlitersburkar folkisar...det innebar att någon skulle brygga allt och det är där som den andra anledningen kommer in i bilden. Vinter och vår så fanns inte lika mycket att göra för de arbetarna vilka då kunde brygga saison, mycket saison.

Skånska Brekeriet har flera saison på sitt CV och har väl seglat upp som den främsta svenska tolkaren av ölstilen. Med erfarenhet kommer mer självförtroende och plötsligt sitter man där med en saison som trots sitt bondska, törstsläckande och kvantitativa ursprung var....just det, nobel.

Och bröderna Ek behöver inte oroa sig för att någon ska ifrågasätta att deras saison kommer med mer finess för det gör den sannerligen. Livets Goda hälsade återigen på hos Brekeriet i somras och fick möjligheten att bedöma nyheten som släpps på Systembolaget den 1 augusti - Saison Noble. Vad vi tyckte?

Saison Noble, Brekeriet

Vilken härligt uppfriskande nos! Grapefrukt möter jenkatuggummi möter örtagård. Citrusskalen kikar också fram och friskheten känns närmast som en komplex sauvignon blanc. I gommen så gör drycken än mer skäl för sitt namn då det mesta sitter så fint ihop, har smält samman utan att något sticker ut. Fräschheten är din ledsagare, uppbackad av livgivande kolysra, citronskal, torkat hö, salvia och clementinfruktighet. Avslutet är torrt, svagt beskt, vetemaltigt och så kikar en liten myntaton fram. 5,7% stark. Det både märks och inte; skänker fyllighet, agerar smakbärare men tack vare de många nyanserna så tänker du inte på styrkan. Strålande och klockren saison - nobel!

Intrycket: 92 LGP

Saison Noble som är ekologisk släpps den 1 augusti på Systembolaget. Den hamnar i facket små partier och kostar 29, 90 kr för 330 ml.


Teckna prenumeration på Livets Goda, eller varför inte ge bort lite god läsning i julklapp?

Vin Varför inte unna dig själv en prenumeration på Livets Goda,…
10 Dec, 2018

Ruinart blir Grand Hôtels nya huschampagne

Vin Champagnehuset Ruinart har inlett ett långsiktigt samarbete med anrika Grand…
13 Dec, 2018

Casteloro – en vardagspärla som gillas

Vin Champagne har sina tillfällen och likaså övriga mousserande av bättre…
13 Dec, 2018
Artikelarkivet