Hem Vinvärlden En ny genomgång av Allesverloren Estate med Danie Malan

En ny genomgång av Allesverloren Estate med Danie Malan

av Livets Goda

Från det första besöket hos Danie i Sydafrika 2004 så har Livets Goda följt Danies vinmakning under 14 år och det är med värme som vi sett och noterat hans utveckling som vinmakare. Ibland har vi varit oroliga över att han i sin iver att skapa viner med elegans skulle anpassa sig för mycket till vad andra tycker, marknaden, och ”tappa bort sig själv”, men så är inte fallet och den förbättringsprocessen som han låtit genomföra under flera år fortsätter att ge resultat.

– Man måste lita på sin magkänsla, berättar Danie och fortsätter: Det handlar ju också om att låta den terroir man har får vara just den terroir det är, den kan man inte ändra på. Tidigare jobbade jag mer emot istället för att jobba med. Nu lyssnar jag med och låter terroiren tala till mig. Sedan har ju självklart arbetet i vinkällaren förbättrats och förfinats. Mer noggrann selektering och förändrad fathantering och mycket annat.         

Sverige är en stor och viktig marknad för Danie. 70 procent av Allesverlorens viner går hit där importören Janake Wine Group är ansvarig för distributionen och försäljningen av Danies viner. Något som inte minst blir tydligt med det nya vita chenin blanc vinet, samt hans rosé.

– Det var Jan-Åke som tvingade mig att göra dessa viner. Det var ingen fråga utan en order, berättar Danie med glimten i ögat.

Det var nog har det visat sig, inget dumt tänk från Jan-Åke och som Danie omsatte i praktiken då vinerna håller en hög klass och breddar utbudet i portföljen. Premiärårgången av Chenin Blanc är en fullträff, och rosén, som är den femte i ordningen, presterar på topp i sin genre. Dessutom har Danie ökat kvantiteterna från 12 000 liter första årgången (2012) till nu 40 000 liter i aktuella 2017.

Allesverloren, ”allt är förlorat”, fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Men det borde alla som känner till Allesverloren veta idag…

Vinerna: 

2016 Allersverloren Chenin Blanc – Nr 75986, 99 kr, 89 LGP
Ett taktfast vin med ren frukt av citrus, lime, stenfrukter, ananas, fläder och krusbärsblad, tillsammans med en vind av trädgårdsblommor och fatkrydda. Rund syra, kraft och fyllig viskositet, samtidigt med en läcker fräschör rakt igenom som ger en elegant och ”lättare” känsla. Ett seriöst och bra vin som lämpar sig som såväl snacksvin som för matchningar med mat.

2017 Allesverloren Tinta Rosé – Nr 73280, 89 kr, 89 LGP
Man gjorde 12 000 liter av första årgången 2012 och nu till denna årgång så har Danie producerat 40 000 liter. Årgången såg bökig ut från början men efter hand rättade allt upp sig det blev tillslut ett bra år. Färgmässigt ljusare och transparentare än någonsin, men i koncentration och frukt både intensivare, rikare och samtidigt en elegant, mjuk struktur där en torr sötma och kryddighet tillsammans med en mineralisk glänta ger en distinkt balans i vinet. Det är en bra rosé med reslig längd och kanske Danies bästa hittills faktiskt. Det behöver inte vara sommar för att kunna uppskatta det här.    

2016 Allesverloren Touriga Naçional Nr 2005,  135 kr / 90 LGP
Charmig årgång av vinet men för de sakens skull inte för lätt på foten. Körsbär och svarta vinbär samsas fint om utrymmet och en smått torr struktur ger den rätta elegansen. Denna årgång skördades lite tidigare än normalt och det tillsammans med sin ungdom har gett vinet en rödare strimma i frukten som klär vinet mycket väl. Samtidigt finns en mörkbärig, balanserad sötma med viss lakrits och tobaks nyans som smeker omkring och ger behag. Bra krydda och längd där frukten finns med hela vägen.

2015 Allesverloren Tinta Barocca Nr 12002, 135 kr / 89 LGP
Bra kraft i den röda delen av frukten ger ett rikt och bra ”häng”. Komplex sammansättning, det vill säga bra balans i kompositionen av vinet. Ligger en fin mineralisk matta i botten och vinet har en elegant slagsida. Något lättare muskulatur tycker vi att vinet uppvisar i den mörkare delen av frukten och skapar därmed en ”mindre” tät årgång än tidigare.  

2015 Allesverloren Shiraz Nr 29002, 109 kr / 89+ LGP
En något stramare och mer kroppsligt transparent årgång av denna klassiker, vilket i sin tur gett vinet ett rent, fräscht och lite blommigare humör. Baconhintarna finns där och har fått sin tillagning med en lätt, lätt eukalyptuskrydda. Tanninerna är fruktiga och elegant silkiga och sätter sig snyggt i gom. Vi vill nog påstå att denna årgång uppvisar en mer nyanserad ”köttighet”, mer återhållsam kryddighet och sansad kraft. Elegant årgång med bra längd.      

2015 Allesverloren Cabernet Sauvignon Nr 81047, 139 kr / 90
Ett vin som genom åren pendlat mellan ”nu så eller ” och ”när ska det sitta till 100”. 2015 har skapat ett vin med en transparent struktur med aningen torrare och kryddigare kraft där terroiren är tydligare som bas än någonsin i vinet. Frukten besitter svarta vinbär och körsbär av mörkare men ungt slag skapar en snygg sötsyrlig (nästan med citrushint) string vilket ger en bra stringens och fräschör. De vegetala insticken är sansade och med tobak, ceder/blyerts visar sig det vilken druva det handlar om. Det här är en riktigt bra årgång av vinet!   

  

2013 Allesverloren Trés Vermelhos Nr 78380, 169 kr  / 92 LGP
Toppårgång slår vi direkt fast utan att darra det minsta på fingrarna! Varför? Tanniner med snygg, fruktig edge. Ett rödbärigt ungt men moget skimmer samsas snyggt med blåbär, svarta vinbär och mörka körsbär som har en lätt elegant mineraliskt jordig vegetal uppväxt, på gränsen till maritim faktiskt. Det blir fräscht och moget på samma gång. Sedan ligger den där sirliga, mörkfruktiga sötman kittlande och perfekt avvägd i resan som är lång och bekväm. Komplex, balanserad, elegant och förlåt uttrycket: jävligt gott!        

2011 Allesverloren Fine Old Vintage Port Nr 12109, 159 kr / 92 LGP
Fortfarande världens mest underskattade port. Elegant, balanserad, vinös, transparent koncentration och mjuk intensitet. Har aningen mer edge i den mörka frukten i direkt jämförelse med årgången innan, men det ger en skön diskant i vinet som vi också trivs med. Det här kan han den gode Danie!

2014 Allesverloren Red Muscadel Nr 71203,  169 kr / 91 LGP
Äpple med ett skal av karameliserade körsbär (med jordgubbsflik) och lätt kryddighet, allt fräscht och balanserat och inte kladdigt eller lamt på något viss. Bara sådär gott, tacksamt och småfarligt i fråga om det vi på Livets Goda kallar för hög CPM, det vill säga Centiliters Per Minute. En seriös muscadel!       

Late harvest och en produktion på 5 000 buteljer är den fakta ni får på denna…

 

Utsikt från Allesverlorens vinplantagesluttningar. Lång därnerem syns vattendammarna

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING