Hem Vinvärlden En ny toppårgång av Pernand-Vergelesses Les Cloux

En ny toppårgång av Pernand-Vergelesses Les Cloux

av Livets Goda

Maurice Rollin startade sin egna verksamhet 1955 som negociant och med firmans egna lägen och började kommersialisera en del av produktionen. Samtidigt åtog man sig förvaltningen av andra vingårdslägen på uthyrningsbasis och fortsatte förvärva nya vingårdslägen. 1976 anslöt sig Maurice son Rémi till verksamheten och tillsammans nyplanterade man i början av 80-talet i olika vingårdslägen.

Sedan mitten av 90-talet är all produktion under egen label och idag hanterar domänen 14 hektar vingårdar i fem olika byar, eller kommuner i Côte de Beaune och producerar 14 appellationer.

Le Cloux är en vingård belägen med syd-östlig exponering på en sluttning 350 meter över havet väl skyddad från vindar vilket gör att denna del alltid är varmare på sommaren.  

Pernand-Vergelesses Les Cloux 2020

Bourgogne / Frankrike / Domaine Rollin Père et Fils / 750 ml / Nr 93551 / 398 kr / 93
Firma Rollin har fått ihop Le Cloux väldigt bra i 2020, som lever upp till föregående starka årgång med bravur. Som så ofta inleder dock vinet med nästan blyga och försiktiga steg innan allt sakta växer ihop och till sig. Den vitblommiga citrusfruktigheten tar ton, gröna äpplen färgar av sig, viss apelsinzest ger det gula en orange gomstrimma och nyanserat smörnötiga hintar och kryddighet från faten placerar sig med en självklar hand. I grunden en fast kalkmineralisk tanninådra som ger frukten sin syra och vitsteniga karaktär i efterspelet. Återigen ett fynd med andra ord.

Vinet släpps imorgon på Systembolagets tillfälliga sortiment >>

RELATERAD LÄSNING