Hem Whisky & Bourbon En oerhört god och sinnlig whisky som sprider kärlek

En oerhört god och sinnlig whisky som sprider kärlek

av Livets Goda

”…så vackert och elegant…”

En oerhört god whisky helt enkelt…

Chefredaktör Anders Enquist om Aberlour 12 YO
Det här är en stiligt förpackad (jag älskar buteljen) gentleman som behandlar dig med varsam respekt i ”dansen” och håller sina steg följsamt under kontroll. Det blir därmed en alldeles förträfflig kavaljer att ta en svängom med. Du blir mer sinnligt varm än smetigt svettig helt enkelt.

Och whiskyn bjuder snyggt upp till dansen med en moget glansig aromvind där en subtil rökighet gör sig tillkänna med ackompanjerade toner från syrlig apelsin, citrus, tobak, läder, ceder och kristallkanderad toffée med blommigt örtiga anslag. Får jag lov? Oui!

”…njutbar whisky som sprider kärlek omkring sig.”

När dansen så fortsätter i gom noterar vi att bourbonfaten och sherryfaten hittat ett fint samspel sinsemellan och håller takten snyggt, och bjuder på fin komplexitet i inslagen av lättsamt karamelliserade körsbär, cognacsbeklädda päroninstick, nyanserat syrliga citrustoner och chokladglaserad apelsin.

Det hela serveras i en mjuk, lätt torr fyllig rondör där smått vinösa tanniner lägger en silkig sträng med lättsam krydda och raffinerad skärpa och visar att temperament finns där.
En snygg balansgång må jag säga. Visst, tre-fyra procent till i spriten hade gett ett lite mer fylligt utslag, men för sjutton, det är just landningen i de rådande procenten som gör denna whisky till vad den är och som gör att den så vackert och elegant bjuder in oss i det sinnligt varma. Konnässör som novis.

Aberlour 12 YO är en oerhört god och njutbar whisky som sprider kärlek omkring sig.
And what the world needs now, is love, sweet love…  

91 poäng

Aberlour 12 YO
Nr 529 (700 ml) 40% 389 kr
Skottland

Whiskyn finns på hyllan i på ca 150 Systembolag, men kan såklart beställas till din föredragna butik om den inte finns där. Whiskyn finner ni på Systembolaget här >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING