En ölnörds första möte med rököl - Aecht Schlenkerla Rauchbier

Niklas Jörgensen 8 Jun, 2018
Övrigt December månad för många år sedan och det är rasande kallt ute. Jag befinner mig i den gamla delen av Bamberg, en idyllisk stad i norra Bayern, eller övre Franken om man så hellre vill, och byggnationen tycks hämtad ur någon av Grimm-brödernas folksagor. Men Celsius indikerar närmre 15 minusgrader så utomhusaktiviteter bör kompletteras med stugvärme och vi slinker in på ett bryggeri. Schlenkerla? Det blir säkert bra.

Mitt första möte med rökölen från Bamberg var något av en chock. Jag hade aldrig provat något liknande och känslan av att dricka en rökt salami var ny för mig. Men den andra beställningen är alltid bättre fick jag veta så en ny runda drogs in. Och jodå, när sinnet och gommen vant sig vid den något udda stilen så började man sakta finna andra nyanser och insåg ganska snabbt att Schlenkerla var riktigt gott - och att det var bra grejer! 

Rököl är något av ett signum för Bamberg och Schlenkerla har varit i farten sedan 1400-talet. Idag drivs det av en och samma familj sedan sex generationer tillbaka och man har såklart utökat portföljen av öl, förutom den klassiska Märzen-stilen. Märzen för övrigt, syftar på att man förr bryggde i mars för att undvika problemen som uppstod med sommarens hetta.

Rökölen får sin karaktär när man torkar malten, för att bland annat stoppa groningen, och vid Schlenkerla görs detta med hjälp av bokved som eldas underifrån och där röken torkar malten.

Idag släpps en Aecht Slenkerla Rauchbier Kräusen på Systembolaget. En Kräusen anspelar på den gröna unga öl som precis färdigbryggts och som har livligt skum och bornyr. Schlenkerla tar en del sådan öl som jäst som en rököl och blandar ner i en ofiltrerad lager som legat några månader i bryggeriet. Resultatet är en öl med lite livligare stil, särskilt passande under sommarmånaderna.

Första mötet med Bamberg en kall decembermånad för många år sedan kompletterades med ett sommarbesök långt senare - och jodå, en rököl 'Kräusen'-style gjorde sig riktigt fint i sommarvärmen och kärleken till Schlenkerla och Bamberg består. En region som för övrigt är väl värt ett besök och sannolikt är det ett av världens mest bryggeritäta regioner - bara i staden finns mer än 10 och i kommunen mer än 50 bryggerier!

Aecht Schlenkerla Rauchbier, 4,5%

Här möts du av en aningen grumlig öl med ljust bärnstensaktigt utseende. Den skummar bra och första sniffen är underbar; rökt salami, kavring, brasved men också kryddor och torkade frukter. Smaken är pigg men bjuder också på mer mogna toner och de rökta inslagen spänner från salamin till försiktigt tjärat rep och pyrande ved. Lite julkryddighet, apelsin och torkade frukter kompletterar. Avslutet är, om det är första gången du provar en Kräusen, förvånansvärt fräscht och bubblorna smeksamma.

Livets Goda-redaktionens intryck: 92 LGP

Ölet  här.

Kuriosa för den vetgirige. Schlenkerla är en diminutivform typisk för regionen och suffix-tillägget 'la' till Schlenker anger något som är litet. 


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet