En ovanligt vanlig akvavit för sommarens högtider

Livets Goda 9 May, 2018
Whisky och Bourbon I Sverige är vi helt unika med vår rika palett av kryddat brännvin, och att dricka snaps till sillbordet har anor långt tillbaka i tiden. Så nu inför hägg och syrén, varför inte gripa möjligheten att berika brännvinsgarderoben med ett nytt tillskott? Årets nyhet, Vanlig Akvavit är en klassisk akvavit som är tillgänglig för alla som vill ta del av vår traditionella festkultur.

Hur kommer det sig att vi dricker snaps till midsommar, och vad är det som gör det så särskilt gott till vår älskade midsommarmat? Vårt svenska sillbord är en tradition som lever kvar från 1500-talets brännvinsbord. Något man serverade väntande gäster inför ett stundande gille. Alla kom ju inte samtidigt, och lite försnacks i form av smör, ost och sill samt diverse tillbehör höll alla på gott humör. Därefter samlades man för den egentliga middagen. Brännvinet, som på den här tiden var av ganska påver kvalitet, kryddades dels för att dölja detta faktum, men även av medicinska skäl. I dag kryddar vi för att det är gott, och för att det passar så utmärkt väl till midsommarmaten.

Igenkänning och kvalitet
Vanlig Akvavit står för en okomplicerad och uppriktig hållning, som också blir tydlig i en skandinaviskt avskalad och ren design. En uppskattad klassiker i nutida skrud. Vanlig Akvavit representerar en traditionell akvavit, med subtila toner av naturliga ingredienser som kummin och fänkål.

Vad är akvavit och snaps?
Akvavit tillhör den största gruppen av kryddat brännvin. Det är en skyddad titel, vilket betyder att akvaviten måste uppfylla vissa kriterier för att få kallas akvavit. Drycken är till sin sammansättning mer komplicerad, och då ställs det också högre krav på just denna spritsort än annat kryddat brännvin. Och själva ordet snaps betyder från början en liten del brännvin, en klunk eller en munfull.

Servera med känsla för feeling
Temperaturen vid servering är viktig. Det finns snapssommelierer som menar att fatlagrad akvavit serveras bäst rumstempererad för att smakerna ska få blomma ut och komma till sin rätt. Blank akvavit däremot, rekommenderas oftast att serveras kyld. 

Vanlig-serien
Utöver Vanlig Akvavit finns även Vanlig Vodka och Vanlig Gin. 

Vanlig Akvavit finns i Systembolagets beställningssortiment från och med 2 maj 2018.

Artikelnummer: 82552
Alkoholhalt: 37,5 %
Pris: 219 kronor
Volym: 700 ml
Leverantör: Arcus Norway AS


Beijing8 fortsätter sin expansion och stärker sin närvaro i södra Sverige

Mat och Restaurang Under 2018 har Beijing8 öppnat upp tre restauranger och den…
19 Oct, 2018

Gevalia och Brynäs IF förlänger sponsoravtalet

Övrigt Det är ett av Sveriges mest profilerade samarbete mellan en…
19 Oct, 2018

Tak satsar på japansk brunch

Mat och Restaurang Varje lördag serverar restaurang Tak en Temaki Bonanza som närmast…
19 Oct, 2018

Nyhet - Texas Longhorn BBQ Brisket

Mat och Restaurang En nyhet från Texas Longhorn - BBQ Brisket - en…
19 Oct, 2018

​Det går bra för svensk Whisky – Box Destilleri AB utsett till Gasellföretag

Whisky och Bourbon Dagens Industri (Di) har utsett Box Destilleri AB med varumärket…
19 Oct, 2018

Museernas stjärnkockar står för menyn på Sthlm Food & Wine

Mat och Restaurang Kockarnas Krog är ett stående – och mycket populärt –…
19 Oct, 2018

Internationella champagnedagen till ära - 10 bra champagner på Systembolaget

Vin Idag är det den internationella champagnedagen och dagen till ära…
19 Oct, 2018

"Gömda" rariteter på beställningssortimentet - Bushmills 16 & 21 YO single malt

Vin 1608 var året då den holländska linsmakaren Hans Lippershey skapade…
19 Oct, 2018

Nytt poddavsnitt från Brobergs om livets vatten

Whisky och Bourbon I veckans podd oroas värdarna över stigande världspriser på korn.…
19 Oct, 2018

Ny årgång av Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge 2012

Vin Vingården Le Clos de l’Oratoire des Papes producerar ett av…
18 Oct, 2018

Sebastian Ahlskog blir ny CFO på Readly

Övrigt Idag meddelar Readly, den globala prenumerationstjänsten för magasin, att Sebastian…
18 Oct, 2018

Better You-grundare startar nytt utvecklingsbolag inom wellness

Övrigt Med stor erfarenhet från hälsofackhandeln och produktutveckling har Patrick Svorono…
18 Oct, 2018

Natur och hållbarhet i fokus när nya Restaurang Skog har premiär

Mat och Restaurang Delikatesser som gran, björk och tall är några av de…
17 Oct, 2018

Stockholms Bränneri släpper årets Gin & Tonic Glögg

Whisky och Bourbon Den 15 november 2018 släpps årets upplaga av förra årets…
17 Oct, 2018

Ostskolan: Ostbricka av vinterostar

Mat och Restaurang Olika ostar är olika bra beroende på säsong, det är…
17 Oct, 2018

SMEG lanserar Blast Chiller för hemmabruk.

Mat och Restaurang Smeg äntrar ett nytt område i vitvarubranschen genom att lansera…
17 Oct, 2018

Harrys blir Hotell Fritidens vardagsrum

Mat och Restaurang I det gamla badhuset på Österleden börjar Hotell Fritiden ta…
17 Oct, 2018

Uber Eats expanderar – nu kan även göteborgare njuta av restaurangmat levererad direkt till dörren

Mat och Restaurang Thai, hamburgare eller räksallad – Uber Eats gör det nu…
17 Oct, 2018

Blossa Hantverksglögg 2018 med smak av svarta vinbär

Vin Nu lanseras årets Blossa Hantverksglögg – en hyllning till den…
17 Oct, 2018

95-poängare från Argentina hos Winefinder

Vin Decanter gav vinet Condeminal Poncho Pampa Malbec Tupungato Mendoza 2015,…
17 Oct, 2018
Artikelarkivet