Hem Whisky & Bourbon En paruppsättning Bushmills

En paruppsättning Bushmills

av Livets Goda

En paruppsättning Bushmills: Historien bakom namnet är ju knappast längre en exotisk och mystifierad berättelse bland whiskeyälskare, men det kan ju finnas någon därute som inte vet så. Vattnet hämtar Bushmills från den närliggande floden Bush samt en gammal vattenkvarn (mill på engelska) som fanns redan när namnet blev officiellt 1784. Floden, eller rättare sagt bifloden Saint Columb’s Rill, är än idag vattenkällan för Bushmills som varit med ett bra tag vid det här laget.

Det har alltid, och kommer nog alltid på ett eller annat sätt divideras om destilleriets egentliga ålder, men på buteljerna anges årtalet 1608 med tillägget ”Original grant to distil”. Det var nämligen då som guvernören av Ulster tilldelades ett kungligt monopol på whiskyproduktion i grevskapet vilket fick honom att starta upp ett flertal små destillerier. Huruvida Bushmills var ett av dessa förtäljer inte historien men det officiella öppnandet vet vi med säkerhet skedde 1784. Det kan således antagas att destilleriet funnits ett bra tag innan men först fick sitt namn nämnda år. Oavsett vilket så är det onekligen en respektabel ålder för Irlands tills inget annat bevisas äldsta, licenserade destilleri. Respektabel är även detta anrika destilleris whiskey, som sedan länge har lämnat stämpeln av bra ”drinkblends ingrediens” och numera även ses som en ytterst trivsam avec akt.

En paruppsättning Bushmills

Chefredaktör Anders Enquist om en paruppsättning Bushmills

Bushmills Original, 40%

Irland / Old Bushmills / 700 ml / Nr 410 / 166 kr / 87p
Bushmills Original är en ytterst behaglig och rofylld blend av destilleriets egna trippel destillerade malt whiskey och en lättare grainwhisky, som har fått sin lagring under minst fem år i amerikanska ekfat. Det är en fruktig akt med både ljusa och mer oranga citrustoner, smakfullt klädd med kanderad sötma luftandes vanilj, nougat och fudge i dragen av melon, äpplen och ungmogna fikon. Både skog och hav visar sig i de lakritsnotade maritima vindarna och kryddigheten är subtil i sin framtoning. Mild rikedom och finstämt njutbar.
(även på helflaska på samma nummer för 298 kr)

Black Bush

Irland / Old Bushmills / 700 ml / Nr 88300 / 391 kr / 89p
Bushmills Black Bush Irish kombinerar en stor mängd malt whisky med en söt, batchdestillerad grainwhisky, lagrat i före detta Oloroso sherry fat och ex bourbonfat. Resultatet är en gentlemannawhisky med bra kryddighet och ett snyggt, städat bett. En lätt vegetal honungssötma och lakritssockrad mynta vilar i den finstämda apelsin, körsbär och äppelnotade fruktigheten och i detta smakfull kola och chokladton som appellerar sötmans attraktion. Cederdragen cigarr i avslutets känningar spär på aveckänslan. En harmonisk whiskey som är lätt att trivas och må bra med.

Till Bushmills sortiment på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING