Hem Whisky & Bourbon En paruppsättning calvados från Boulard

En paruppsättning calvados från Boulard

av Anders Enquist

En paruppsättning calvados: Boulard grundades 1825 av Pierre-Auguste Boulard, och drivs idag av femte generationen Boulard. Fruktdestillatet calvados kommer från Normandie i nordvästra Frankrike och delas in i tre distrikt: Calvados, Pays d’Auge och Domfrontais.

Det går åt ungefär 18 kilo äpplen för att producera en flaska calvados och allt går ut på att hitta en delikat balans mellan söta, bittra och syrliga äpplen för att hitta rätt och exakt i slutprodukten. Calvados lever lite i trendcyklar i Sverige, tyvärr, då det är en njutning som förtjänar konstant  uppmärksamhet. Så, här är vi. Till skillnad från cognac och armagnac som vi kan säga ligger närmast släktträdet, så är inte råvaran druvfrukt, utan äpplen och päron som blivit till cider och sedan dubbeldestillerats över öppen eld i så kallad “pot still” av koppar och lagrats en längre tid i fat. Resultatet är som bekant en inte bara hyfsat unik produkt, även en utsökt sådan, i rätta händer som här.

En paruppsättning calvados

En paruppsättning calvados från Boulard

Boulard Calvados Grand Solage
Calvados du Pays d’Auge / Frankrike / 700 ml / Nr 58 / 355 kr / 91
Grand Solage bygger på en blend av tre till fem år gammal calvados. När blenden fått sin slutliga utformning ges ytterligare en tid i ekfat. Med en syrlig arom och en fyllig och viskös karaktär bereder GS sin plats i gom. Fruktens hjärta är smakfullt närvarande med apelsin och aprikos i stöttan och en försiktig vanilj och en lika försiktigt bränd karamelliserad hinna. En ciss citruszest skärper och en finstämd men tydlig kryddighet från faten ger ett elegant sting och som den vinösa produkt det är finns här behagliga tanniner.       

Boulard XO
Calvados du Pays d’Auge / Frankrike / 700 ml / Nr 12666 / 519 kr / 93
X.O. bygger på calvados som fått lagras i mellan 8-15 år i ekfaten och det ger oss även en mognare och mörkare ton i karaktären. Nyanser av karamelliserad muscovadosocker och vanilj sätter en tjusande attraktion i fruktigheten och det blir inte mindre älskvärt med de adderande noterna av nöt, choklad, fikon, russin och dadlar. Smygande kryddighet och silkiga sprit tanniner skapar en finstämd edge. Det är en mycket elegant och välstrukturerad avec calvados som med fördel serveras i en bred cognacs kupa.

Inspiration: Friterad brie, smörstekta Ingrid Marie, äppelkompott & Boulards XO – tidlös kombination HÄR

En paruppsättning calvados från Boulard

RELATERAD LÄSNING