En paruppsättning sherry från Lustau

Livets Goda 5 Oct, 2018
Whisky och Bourbon Sherry kan, precis som Port och Madeira, inte kategoriseras sådär på ett bräde utan stilarna är många och likaså tillfällena där de matchar som bäst. Men en sak får de olika typerna av Sherry att sticka ut hakan lite extra och det är deras matvänlighet, särskilt då de torra som erbjuder ett brett spektrum att kombinationer. De hanterar kryddor, örter, vitlök, olja och fett strålande samtidigt som vinet bibehåller sina attribut och inte viker ner sig en tum. Vi har idag provat två sherry från huset Lustau, som på ett utmärkt vis fångar in höstens och vinterns tongångar i vårt kök.


En fin uppsättning från Bodegas Lustau

I Systembolagets sortiment återfinns klassiska Lustaus version av palo cortado - Península Solera Reserva. Det är ett vin som snittar på tolv års ålder och som är det ultimata vinet att ha stående hemma, som aperitif, som kompis till maten, som digestif. Lätt kyld är det en förnäm resa som visar upp en doftrepertoar och smakrikedom få kan matcha.

Palo cortado, Península Solera Reserva, Lustau (nr 8233, 750 ml, 249 kr) 92 LGP
Alltså den där doften; man vill liksom bara försvinna i den. Samtidigt är det ett vin som kräver din uppmärksamhet med sina salta havsvindar, torkade tobakstoner, pomeranstoner, hasselnötskräm och fina kryddighet. Torkad frukt och härlig gammal sherrybodega ovanpå det. Komplext, traditionellt men lik förbaskat så fräscht och tidlöst. Smaken kopplar ett rejält grepp om gommen, bjuder på initial sälta, torkade nyanser, tobak och nötter i en mörkmurrig nyans men där ingefärstoner och apelsinskal piggar upp. Syran känns stenfruktig, tänk gröna äpplen, och om det fanns en antydan till sötmaförväntan i doften så är smaken precis det du inte trodde! Torrt, intensivt, balanserat och med ett långt fint gammelträigt avslut. Det är så lätt att älska viner som detta, viner som andas tålamod, noll stress och som envetet håller fast vid en stil som aldrig borde gå ur mode.

En flaska av Lustaus Palo cortado kostar 249 kronor, finns i 105 systembolagsbutiker och kan beställas till övriga.

Nästa sherry för ”rakning” är Lustaus Los Arcos, Amontillado Solera Reserva (nr 8227, 375 ml, 104 kr) 90 LGP
Lustaus amontillado snittar på åtta års fatlagring, något som skänker vinet en begynnande komplexitet och större djup i såväl näsa som gom. De salta havsvindarna omfamnar omedelbart doftintrycket som även visar upp fint träiga toner, tobak, hasselnötter, torkade örter och stenkällare. Ett och annat rött äpple kikar även förbi.
I gommen då? Jodå, torrt och nästan saftigt i sin struktur, läskande och saliverande samtidigt som det finns utvecklade toner i form av torkade frukter, tobak, fänkålsfrön och sågverk. Addera omogna citrusfrukter till det och du har den naturliga ledsagaren till dina charkuterier, en mogen herrgårdsost eller till tapas som gärna innehåller kyckling eller mörkare kött. En karaktärsfull amontillado med kvardröjande eftersmak och imponerande fräschör.

En flaska Los Arcos, Amontillado Solera Reserva kostar 104 kr, finns i 104 butiker och kan beställas till övriga.

Servera ovanstående vinerna lätt kylt i ditt vitvinsglas, skänk det till tapas med svamp och vitlök, till soppor, kantarelltoast, lufttorkade skinkor och salami, till salta mandlar...ja ni hör själv, det funkar till mycket.

Kort om Lustau
Bodegas Lustau grundades 1896 och har sin hemvist i Jerez de la Frontera i hjärtat av Sherrydistriktet. Firman anses vara en av de absolut främsta producenterna i området. Bodegas Lustau har under de senaste åren även börjat producera Brandy, Vermut och vinäger av yppersta klass.

Relaterad läsning:
Brandy de Jerez - en introduktion från firma Lustau >>


Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019

Pol Rogers 2012 Blanc de Blancs imponerar stort

Vin Initialt, precis efter skörden så haglade lovorden tätt om 2012.…
14 Feb, 2019

Maten vi slänger mest – produkt för produkt

Mat och Restaurang Willys ska halvera sitt matsvinn till år 2025. En viktig…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet