I grunden så är min ölpreferens tämligen enkel. Jag fullkomligen älskar en klassisk välgjord pilsner. Preferensen har tenderat att dra mot norra Tyskland men även tjecker med ytterst måttlig blommighet har gjort mig knäsvag. Den får överhuvudtaget inte bli söt, inte överhumlad och blomsterängen får gärna hålla sig på avstånd. Lite som att den bästa Dry Martinin är den som gin- och isskakats, och där solens strålar fått skina genom vermouthflaskan som står bredvid din upphällda draja. Nåja, nästan i alla fall…
Pilsnerkärleken till trots så är dynamiken i ölvärlden just nu oerhört inspirerande och det är en fröjd att få ta del av den via de många sorter som vi provar på redaktionen. Samtidigt så ska det villigt erkännas att mitt i all denna jakt på dofter och smaker så är det lätt att glömma bort den klassiska välgjorda ölen, den som sällan sticker ut, den som har alla feferoni i kebaben hemma. För hur mycket som vi än älskar IPA, DIPA, APA, Imperial och gud vet vad, så har många, inte alla, av dagens trendsättande öl en gemensam nämnare – det ska vara mycket av allt. Lite som förr, när rökigast Single Malt Whisky vann. Övertydlighet.
Mitt tidigare gebit tog mig ibland till Prag där vi hade ett kontor. Brevid hotellet låg en LOKAL, det är namnet på ölrestaurangen som finns på flera ställen i huvudstaden och i ett par andra städer, och där serverades Pilsner Urquell från tankovna – färsk opastöriserad pilsner straight from bryggeriet och utan att stöta på något syre innan den nådde din sejdel. Ölet hälls med olika tekniker för att ändra på dryckens karaktär i glaset. Na dvakrat, hladinka eller mlíko. Krispig, len eller mjölkig. Första gången jag fick prova detta så triggades samtliga pilsnerendorfiner i kroppen. Det var så rent och snyggt, stack inte ut, perfekt humlekänsla och så det torra avslutet. Den perfekta pilsnern som sände ut en mikrobryggdskänsla – från ett gigantiskt bryggeri….
Charlie häller Pilsner Urquell från tankovna på Bar Central i Stockholm
Idag finns tankovna i Sverige. Tankar med opastöriserad Pilsner Urquell som levereras purfärskt till Gyllene Prag i Göteborg och Bar Central i Stockholm. Väl värt en rejäl omväg om du är pilsnervän. Eller för den delen vill förstå vad som gör den så speciell, denna öl från Plzeň, som lade grunden till lager och som inspirerat en majoritet av världens underjästa öl. Dessutom kan du få dig en snabb ölskola hos Sveriges första tapster, öltappare, Charlie Andersson vid Bar Central och prova hur olika Pilsner Urquell smakar beroende på upphällningssättet.
Men, om man nu inte har nämnda restauranger runt hörnet och ändå vill väcka liv i en klassiker om den nu hamnat i din periferi, så finns Pilsner Urquell på Systembolaget, i 33 cl flaska samt 50 cl aluminium. Det är inte samma som att prova den opastöriserade men likväl, en Urquell gör en inte besviken. Det är snyggt balanserat det hela, med återhållsamma lite brödiga nyanser, ett stänk citrus, torkade aprikoser och en försiktig örtbukett. I gommen en lätt maltig känsla med balanserad humle som drar försiktigt åt citrushållet och med endast ett stänk blommighet. Avslutet är torrt och uppfriskande och ölen får aldrig den rondör eller sötma som får en att tappa intresset. Dessutom låg i alkohol vilket gör den till en perfekt session-öl. Omdöme: 90 LGP
Stabilt, seriöst och än idag en ikon bland pilsners. Ganska imponerande och ett bevis på att man inte behöver bedöma öl utifrån hantverksmässig produktion eller storindustri. Ibland är gammal äldst. Det sagt; ölvärlden idag är fantastisk, skickligheten på topp och den ökande konkurrensen medför att samtliga aktörer, liten som stor, ny som gammal i gemet, ständigt tvingas prestera för att överleva. Bara att tacka och ta emot, pilsnervän eller IPA-fan…you win.
Vill du läsa mer om Livets Godas besök hos Bar Central för ett par veckor sedan och om det opastöriserade tankovna-ölet, klicka här.
Importör i Sverige: Asahi