Hem Vinvärlden En provning med Billecart-Salmon och Antoine Roland-Billecart

En provning med Billecart-Salmon och Antoine Roland-Billecart

av Livets Goda

Om Billecart-Salmon
I den lilla byn Mareuil-Sur-Aÿ champagne Billecart-Salmon. Huset, som grundades år 1818 och drivs av den sjätte- och sjunde generationen Billecart, har alltid koncentrerat sig på att göra friska, fräscha och rena viner. Filosofin är att till varje pris undvika oxidation. Ansvarig importör är sedan ca ett år tillbaka Lively Wines och Billecart-Salmon var en av de första producenterna man tecknade avtal med.

– En av anledningarna till att vi bytte importör i Sverige var att den förra var alldeles för stor. Vi är fortfarande ett oberoende och familjeägt företag, vars liknande värderingar vi söker hos de leverantörerna vi arbetar med, och Lively Wines passar utmärkt in i den mallen.

Vinerna:
NV Brut Réserve (art.nr 7454, 379 kr)
Denna unga butelj visar upp toner av syrliga, grön-gula äppeltoner i en ren och frisk stil med fyllig mousse och underliggande mineralitet. Stramt torrt avslut. En stabil champagne som gör sitt jobb och som gör sig bra i kombination med en påse lantchips.

NV Blanc de Blancs (art.nr 86996, 599 kr)
Fylligare i stilen med tydliga toner från chardonnayen. Lite parfymerad blommighet med rondör, rosinslag, gula äpplen, lime, honung, ostronskal och stenmineraler. Torrt och stramt avslut i ren och balanserad stil.

NV Brut Sous Bois (art.nr 77645, 549 kr)
Denna cuvée är helt vinifierad på ekfat och ger toner av kalk, gula/gröna äpplen, hasselnötter, rosblommighet med försiktiga bladtoner från krusbärsbuske, tillsammans med en touche av det ädla träet. Vinet får en rundare stil med intensitet, karamell, svag vanilj och gula äpplen. Ett balanserat och rent vin med fyllighet i sin ungdom. Långt, stramt avslut.

2004 Blanc de Blancs (art.nr 79118, 1299 kr)
Fina lätta mognadstoner framträder med fräschör i doften tillsammans med honung, nektar, gula mogna äpplen, vita päron och grape. Vidare finner vi en frisk syra, mjuk mousse, rosblom, citrus, ostronskal och mineraler. Det är klingande rent, balanserat och väldigt gott. Även om buteljen fått lite mognad så är det fortfarande en ung stil som är tillgänglig nu, men som utan problem klarar många år till i källaren.

2006 Vintage Brut (art.nr 77167, 699 kr)
Ett torrt, friskt och floralt vin med lätt parfym, gula äpplen, päron, stenfrukter och en lätt ton av brioche i bakgrunden. Ren mineralitet, ren frukt och gott att dricka, inte svårare än så.

2002 Cuvée Nicolas François (art.nr 77846, 1399 kr)
Frisk syrlighet med övervägande gula frukttoner med koncentration och fräschör. Fin bouquet med arom, komplexitet, djup och rikedom. I gom fortsätter vi på samma spår med toner av äpple, päron, honung, blommor, mineraler, kanderad citrus, nötter och brioche. Vinet bjuder på en finstämd avvägning mellan syra, fräschör, mognad, ungdomlighet, koncentration, frukt, stramhet i balans. Det är ett elegant och långlivat vin som inte gör ont att dricka, vare sig nu eller om en massa år.

NV Rosé Brut (art.nr 7758, 599 kr)
Frisk och rik syra med ren frukt av lättsamma smultron, persika, grape, citrus, jordgubbar och blommor. Rent, mineraliskt, tillgängligt och gott. Stramt, torrt avslut.

2006 Cuvée Elisabeth Salmon (Privatimport, 1499 kr)
Stor och rik arom med smultron, vinbär, blommor och vit choklad på en mineralisk bottenplatta.Fortfarande ung i smaken med solmogen, ren frukt med inslag av smultron, persika, jordgubbar och äpplen. Det här ett vin som kombinerar skärpa med rondör, tillsammans med djup, struktur och balans. Långt efterspel.

1999 Le Clos Saint Hilaire (privatimport, 3899 kr)
Blommigt parfymerad med rosvatten, jasmin och blomster. Stor koncentration, ren och smörkrämig med gula, mustiga, mogna äpplen. Vidare finner vi inslag av röda bär, röda äpplen, mineraler och honung i en kraftfull och kompakt stil. Ypperlig fräschör, djup, rik och smakfull med lång eftersmak. Vinet har en viss “”mognad”” men med ungdomlig fräschör och kan lika gärna drickas nu som efter en massa års lagring. En ypperligt god raritet. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING