Hem Vinvärlden En resa genom fyra decennier med Silver Oak Cellars

En resa genom fyra decennier med Silver Oak Cellars

av Livets Goda

Vid den här tiden var den amerikanska vinindustrin fortfarande inte uppvaknad efter den tretton år långa förbudstiden som kom till ända 1933, det var dessutom sex år kvar innan en blindprovning av amerikanska och franska viner i Paris skulle få världens vinintresserade att vända blickarna mot Kalifornien. Raymond hade heller ingen aning om hur man odlade eller gjorde vin från den lilla vingård som fanns på egendomen. Till en början var han heller inte ens intresserad av det, istället hade han för avsikt att sälja druvorna. Det var också precis vad han gjorde 1970 och 1971. Det skulle dock ändras i och med att Raymond mötte Justin Meyer, en munk som hade varit assisterande vinmakare för munken Timothy hos den välkända firman Christian Brothers, en av de allra tidigaste och mest kända vinproducenterna i Napa Valley. Men Justin hade tröttnat på livet som munk och ville hellre leva det fullt ut som vinmakare. Tillsammans med Raymond skulle detta bli möjligt – Raymond hade vingården, han hade kunskapen. De skakade hand på samarbetat och beslöt att ha lika stora andelar i firman Silver Oak Cellars som de grundade 1972 och fick sitt säte på en stor före detta boskapsfarm som Raymond hade köpt på slättlandet i Oakville, mitt i Napa Valley. Det vin man allra mest har blivit kända för är Napa Valley Cabernet Sauvignon, ett vin man började producera 1979 och som idag görs i en volym av ungefär 300 000 flaskor om året och säljs för 120 dollar direkt på vineriet. Det första vin man gjorde kom dock från den egna vingården uppe i Alexander Valley och från druvor man köpte till från Lyeth Vineyard i Geyserville i Alexander Valley. Idén bakom vinerna från Silver Oak Cellars var redan från början att till fullo göra dem av cabernet sauvignon och enbart använda amerikansk ek. Justin Meyer experimenterade med flera typer av amerikansk ek och fann till slut vad han sökte, en tunnbindare från Missouri. Jakten på de perfekta ekfaten medförde att man också köpte in sig i tunnbinderiet A & K Cooperage för att bättre kunna kontrollera kvaliteten. I Alexander Valley har man sammanlagt 91 hektar vinodling fördelat över fyra vingårdar. Miraval Vineyard ligger i hjärtat av appellationen och har mjukt böljande sluttningar med tyngre lerjordar. Red Tail Vineyard täcker 16.2 hektar och är belägen uppe i bergen utefter Chalk Hill Road i en lite svalare del av appellationen och härifrån får vinet en god struktur och fin fräschör. Rivers Egde Vineyard ligger utefter Russian River (dock fortfarande i Alexander Valley) och ger ett mer parfymerat och blommigt än det från övriga vingårdar. I den 8.10 hektar stora vingården Geyserville Vineyard, som ligger i anslutning till vineriet i Alexander Valley, ger cabernet sauvignon viner med en delikat kryddighet. Vinerna från Silver Oak Cellars är alltid stiltypiska och något säregna till följd av att enbart amerikansk ek används. I blindprovningar är det aldrig någon tvekan om att de kommer från nya världen. Generellt sett är de drickmogna redan då de släpps ut på marknaden, något som grundaren Justin Meyer alltid var mån om, men samtidigt har de en god lagringspotential och kan mycket väl bli både tio, tjugo och trettio år, kanske rent av längre än så. Nyligen ställdes nämligen ett antal årgångar av vinet Alexander Valley Cabernet Sauvignon mot varandra och provningen skulle visa sig vara högintressant. Det äldsta vinet var 1976 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (92 LGP), ett tydligt moget men fortfarande kännbart rödfruktigt, elegant och med toner av grafit och ceder faktiskt ett riktigt komplext vin som förenar karaktärer av mogen bordeaux med en mogen årgång av det klassiska riojavinet Imperial Gran Reserva från Cune. Även om idag vinet är fullt moget, vilket känns helt rimligt med tanke på att det faktiskt var firmans femte årgång och vinet nu har fyllt 39 år, växte det faktiskt under den timma det stod i glaset och mitt i all mognadskomplexitet kunde man också skönja en liten blommighet. Med det sagt är det ett vin som har nått toppen av sin mognadskurva och det bör dricka ur inom ett par år. Rent doftmässigt var mognadstonerna lite tydligare i 1982 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (93 LGP), här fanns både torkad frukt, jord och tryffel och en liten sötaktig vaniljton från de amerikanska ekfaten, men smakupplevelsen bjöd på en större spänst och rätt god syra samtidigt som den var väldigt finstämd och klassiskt strukturerad med lena tanniner. Också det här vinet bör drickas inom låt säga fem sex år, även om det säkert håller längre. Bland de äldre årgångarna stack 1984 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (94 LGP) ut som det finaste. Det bjuder på en förhållandevis djup frukt, något som väldigt många viner från 1984 gör, doften är läcker och komplex och här finns det förvisso mognadstoner men en annan känsla är att vinet också är ytterst vitalt, det till och med bjuder på en pigg röd bärfrukt. Med luften i glaset börjar vinet blomma upp, det växer fram en mer uttalad bordeauxliknande finess än i de äldre vinerna, smaken är torr med tydliga men ändå fina tanniner. Det här är ett fantastiskt läckert vin och det bekräftar en sedan lång tid tillbaka djup känsla att 1984 är en riktigt bra årgång för cabernet sauvignon i norra Kalifornien. Ett vin som dock var något av en besvikelse var 1985 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (89 LGP), inte för att vinet var dåligt, men mer för att jag hade väntat mig större karaktär i doften och smaken. Frukten är förvisso ren, här noteras mörka körsbär och vinbär, men också små stråk av både röda bär och torkad frukt och man kan också skönja en liten nyans av mintchoklad. Just mint är en återkommande ton, om än diskret sådan, i många mogna cabernetviner från Kalifornien. Hela beskrivningen av vinet låter trevlig och vinet är verkligen trevligt, men det har börjat tunna ut sig i eftersmaken har inte alls samma struktur, spänst och längd som de andra. Det är däri som besvikelsen och det lägre betyget ligger. Ett vin som däremot imponerar stort är 1987 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (94 LGP), som förenar den kraft de bästa mogna årgångarna har med en fortfarande vital struktur, fasta men ändå mogna tanniner och den tydliga mineralitet som är så typisk för viner från Alexander Valley. Intressant att notera är också att vinet behöver mer tid i glaset för att verkligen blomma ut, ett tecken på att den nu 28 år gamla årgången fortfarande har potential att utvecklas vidare med lagring. Precis som 1984 är 1987 en av 80-talets bästa årgångar, det har flera provningar med ett stort antal viner de senaste åren vittnat om. En årgång som räknas till de svårare (den var sval och fuktig) och ett vin som dessvärre inte lever upp till övriga viner är 1989 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (87 LGP). Visst finns här fortfarande en trevlig och något bordeauxliknande doft med inslag av torkade frukter och lite stallbacke, men smaken är inte alls lika vital som den i övriga årgångar och det saknas intensitet, djup och längd för högre betyg. Det här vinet bör drickas nu, inte sparas vidare. Det är en milsvid skillnad mellan 1989:an och 1990 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (94 LGP), som bjuder på en större, djupare och mer generös doft, där en fantastiskt läcker fruktighet med nyanser av mörka bär och mer friskare rödbäriga stick möter fina mognadsnyanser av skogsgolv och torkad svamp. Det finns också en diskret nyans av mint och man kan med rätta också säga att det finns en bordeauxliknande komplexitet rent känslomässigt. Det var också så som många i provningspanelen beskrev vinet. Smakmässigt var det dock stadigare, djupare fruktigt och mer mineraliskt. Det här vinet kan med största sannolikhet leva vidare i 15 år till, eller mer. Vinet från Alexander Valley görs mer eller mindre på samma sätt som det från Napa Valley. Det innebär 100 procent Cabernet Sauvignon, jäsning i ståltankar och sedan lagring i amerikanska ekfat från den egna tunnbindaren A & K för lagring under 22-24 månader. Den detalj som skiljer är att det lagras i lika delar nya och äldre ekfat, medan det från Napa Valley lagras i helt nya ekfat. Precis som övriga amerikanska viner har det här vinet sett en utveckling i alkoholhalt från omkring 12.0 procent i början av 1970-talet till drygt 13.5 procent idag, men vinerna från Silver Oak Cellars har aldrig gjorts i en fylligare och mer alkoholstark stil. Ofta upplevs vinerna från 1995 vara eleganta med en god fruktighet, men den 1995 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (88 LGP?) vi hade med i den stora provningen kändes lite gammaldags, med en plommonlik fruktighet och tydlig jordighet. Åtminstone till en början, med luft börjar en mer elegant fruktighet blomma upp och först då blir vinet riktigt läckert. Jag sätter ett frågetecken på vinet med antagandet att det rörde sig om en sämre flaska, vanligen ska vinet från 1995 kännas mer vitalt. I 1996 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (90 LGP) finns också en mognadston, men också en fin fruktighet och drag åt en finstämd gräsighet och de stenigt jordiga nyanser man ofta finner i vinerna från Alexander Valley. Ett par av provarna gjorde en jämförelse med viner av motsvarande ålder från Bordeaux och kommenterade att det här vinet kändes yngre än de franska, dessutom är strukturen påtagligt mer stabil. Trots att vinet bara är 19 år gammalt (ingen ålder för den här typen av vin) känner man inga direkta toner av ekfaten. En fin första mognadston men fortfarande ungdomlig struktur noterar man i 1999 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (92 LGP) som egentligen inte oväntat känns lite yngre och djupare fruktig än vad nollnollan är (1999 har gett rätt klassiska viner som verkar mogna relativt långsamt). Här noterar man dessutom en svag nyans av kokos och vanilj från faten och i det rent fruktiga och eleganta vinet upplever man också en fin första mognad med en liten nyans av mintchoklad som flera provare beskriver som typisk för Silver Oaks viner från Alexander Valley. Trots den första antydan av mognad har vinet en fast struktur och det känns nästan lite knutet i slutet, mycket tack vare mineraliteten och den goda syran. Till en början visade 2000 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (91 LGP) inte riktigt samma intensitet, den kom efter en stunds luftning då frukten kom att upplevas både rikare och sötare. Ändå bör vinet beskrivas som elegant och finlemmat, för mitt i allt det rika känns frukten också något ljusröd och ganska frisk. Man hittar också en liten ton av mint och även en något gräsig nyans. Dessutom har de första tonerna av mognad smugit in och faten känns mer cederaromatiska än vaniljsöta. Eftersmaken är torr och ganska stram. Med luft är vinet gott idag, men även den här årgången kan se fram emot flera års vidare lagring. Vinerna på 2000-talet kan alla beskrivas som unga även om man kan skönja de första små stråken av mognad i 2002 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (93 LGP). Trots en ålder på 13 år är en mörk och djup primärfrukt det som står i första rummet och man noterar också den vaniljsötma som är sprungen ur de amerikanska ekfaten. Också det här vinet behöver en god stunds luftning för att blomma, det händer faktiskt inte särskilt mycket på de 90 minuter vinet står i glaset under provningen. Emellanåt sticker det fortfarande upp små vindilar av ungdomligt frisk rödbärig frukt och tanninerna och syran är mer markerade i det här vinet än i de äldre årgångarna. Det känns som att det här vinet både behöver mer tid och med tiden också kommer att utvecklas väldigt positivt. Ge det fyra till fem år till att börja med. Samma känsla fåt man också i 2009 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (92-93 LGP) som bjuder på en tät och fruktintensiv doft med tydligt inslag av svarta vinbär och blåbär, men också har en ungdomlig och fortfarande av fruktkroppen inte helt absorberad vaniljsötma och tanninstruktur från ekfaten. Strukturen är betydande och tanninerna är markerade, men de är väl inbäddade i den unga och rika fruktkroppen och med det känns vinet ändå väldigt balanserat. Också det här vinet utvecklas fint med luft, men det behöver mycket tid, mer än en timma i karaff före servering är att rekommendera. Vanligen brukar vinerna från Silver Oak Cellars kräva några års flasklagring innan det mjuknar av och öppnar upp sig, och med tanke på hur sval och komplicerad årgångar var blev jag påtagligt överraskad över hur lättillgänglig 2011 Alexander Valley Cabernet Sauvignon (744 kr / 91 LGP) faktiskt är. Det som det här vinet saknar i djup, kraft och struktur tar det dock igen med finess. Frukten är en aning rödaromatisk snarare än mörk, årgångens svala väder har gett vinet en något vegetal nyans och de vaniljsöta men inte alls bittra eller sträva ekfaten noteras ganska tydligt, dock utan att de stör. Texturen är ganska len och tanninerna tydliga men finstilta. På det hela taget ett oväntat fint och lättdrucket vin som redan nu känns drickfärdigt, även om det såklart har en potential att utvecklas vidare i många år. Någon långliggare i stil med äldre förstklassiga årgångar rör det sig dock inte om. Importör är Vinopia, www.vinopia.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING