Hem Vinvärlden En resa med Charles Smith i tre delar

En resa med Charles Smith i tre delar

av Livets Goda

’Take a mug shot’ var hans kommentar när jag frågade om jag kunde få ta ett foto av honom. Ni vet, den där klassiska bilden när någon blivit arresterad och fotografiet framifrån ska visa ansikte och axlar. Humorn är aldrig långt borta när Charles är i krokarna och det tar han med sig i vinerna som är tacksamt befriade från fisförnämhet. Ändå är det viner av riktigt hög klass som denna naturbegåvning producerar, ibland världsklass. Fast kanske hans främsta signum ändå är förmågan att producera viner där alla kan vara med – som 2017 Substance CS.

I Livets Godas tycke den sannolikt bästa cabernet sauvignon under tvåhundringen på Systembolaget.

Niklas om 2017 Substance CS från Charles Smith

Att det är ett Charles-vin i glaset råder det ingen tvekan om för det bjuds friskt och generöst av de mörka bären, främst cassis, björnbär och blåbär, men det som han gör mästerligt är att likväl få med en stramhet i vinet som tyglar det maffiga. Som då cederkaraktären, de örtpigga inslagen, stjälkigheten och ett närmast vitpepprigt drag. Allt blir så balanserat och precis perfekt flörtigt. Detsamma gäller smaken som pendlar åt det fylligare hållet till med massiv mörk frukt men aldrig svulstig sådan. För bakom finns en tät tanninstruktur, skalstrama toner som skänker harmonin till bygget, och trots sin ungdom så är det aldrig tal om ett vin som måste ligga till sig. Ett stänk krutrök och en känsla av persika skänker extra spänning till den kryddiga smaken där faten är supersnyggt hanterade.

Intrycket: 92 LGP

Ett vin man dricker med glädje, ett vin som snackar med alla men som ändå har djup. Respekt Charles! Substance finns i ett antal butiker och till resten beställer man vinet utan extra kostnad. En flaska (750 ml) kostar 179 kronor och artikelnumret är 74083. Man finner vinet här >>

Läs gärna; Låt festen börja! >>

Tja, vad ska jag säga mer? Att 2017 Substance CS är ett gränslöst socialt kompetent vin, att det är ett enastående gott vin? Men jag anar att ni redan greppat det…”

RELATERAD LÄSNING