Hem Vinvärlden En riktigt bra chardonnay helt enkelt!

En riktigt bra chardonnay helt enkelt!

av Niklas Jörgensen

De sydafrikanska vinproducenterna går från klarhet till klarhet och utbudet av personliga och högkvalitativa viner är på en all time high-nivå. När det dessutom kombineras med otroligt konkurrenskraftiga priser så är det väldigt kul att gå på upptäcktsfärd bland landets bättre viner, vita som röda. Ett jag fallit för är Franschhoek Cellars Chardonnay Reserve!

En god chardonnay

Det franska hörnet, le Coin Français, blev namnet på den del av den västra kapprovinsen där franska hugenotter bosatte sig i slutet av 1600-talet och började odla marken. Farmerna fick namn efter den del av landet man kom från och många av dem finns kvar än idag. Det franska hörnet blev sedermera holländskt och till sist var Franschhoek det vedertagna namnet.

Som den chardonnay-vän jag ändå är så blir jag genuint glad över att finna viner som Franschhoek Cellars 2018 Chardonnay Reserve. Kombinationen av svalare frukt, en mix av ståltanks- och ekfatslagring samt stor betoning på fräschör visar på klokt arbete i såväl vinmarker som i källare. Och när det kombineras med en sympatisk prislapp…

Niklas om 2018 Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay

Det går inte längre att blunda för den kvalitetsresa som Sydafrika gjort de senaste åren och just denna chardonnay där frukten hämtats från svalare Coastal Region är ett perfekt exempel på detta! Generös men ändå sval doft där blommiga nyanser samsas med persika, gröna äpplen och citrushintar samtidigt som den diskreta eken ger extra djup. Likaså smaken är härligt pigg och där frukten är sådär sydafrikanskt bussig men ändå med fräscht syrligt grepp och en lång följsam eftersmak med kryddhintar från eken. En riktigt bra chardonnay helt enkelt.

Intrycket: 90 LGP

2018 Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay kostar 149 kr för en flaska ( 75 cl, 13,5%), har artikelnummer 2489 och finns i mer än 100 Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du det utan extra kostnad. Vinet finns även i halvflaska (37,5 cl) och kostar då 79 kronor.

Till vinet här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING