Hem Whisky & Bourbon En riktigt god rom – The Real McCoy

En riktigt god rom – The Real McCoy

av Livets Goda

The Real McCoy har blivit en stor succé i USA genom sin rom helt utan tillsatser. Produktionen sker hos familjeägda Foursquare på Barbados som är ett framstående romdestilleri. The Real McCoy 12 Year Bourbon Barrel Aged lanserades på Systembolaget den 24 februari i år.

Historien om The Real McCoy börjar under förbudstiden på 1920-talet i USA med den äventyrlige kaptenen Bill McCoy. Bill var en så kallad rom runner som köpte rom i Karibien och sålde på internationellt vatten utanför Manhattan. Eftersom Bill alltid höll på kvaliteten och aldrig spädde ut sina varor fick de benämningen The Real McCoy.

När producenten Baily Prior filmade en uppmärksammad TV-dokumentär om Bill McCoy träffade han Richard Seale som är fjärde generationen Master Destiller på familjeägda Foursquare. Tillsammans uppstod idén om att skapa klassisk rom i högsta kvalitet enligt Bill McCoys principer. The Real McCoy tillverkas därför hantverksmässigt av endast lokal jäst, melass och källvatten från Barbados samt är helt fri från sötning och tillsatser. Vidare lagras all rom enligt åren på flaskan, till skillnad från rom i solerasystem.

Chefredaktör Anders Enquist om The Real McCoy 12 Year Bourbon Barrel Aged

Straight 12-års lagring för denna Barbados rom som har en bra intensitet i sina förhållandevis låga 40%. Bettet har dock ett behagligt sting där fatlagringen har gett en fin kryddighet.  Det är också en rom som har lättsamhet i stegen och ett okomplicerat kynne, utan att för den sakens skull hamna i de ”meningslösas träsk”. Nej, här finns både karaktär och kvalitet.  Strukturen är silkig med bra andningshål, det är charmerande ljust i den mörka botten och gott med trivsam arrak, vanilj samt choklad i den rostat karamelliserade och väl avvägda sötman. Det ligger även fina drag med förnimmelse av apelsin, sultanrussin och körsbär i fruktigheten.  I avslutet – som drar ut och stramar åt bra – maritima vindar med lakritssälta liksom ett stillsamt moln av tobak.
Det är vad vi kallar en god rom med stor social kompetens!

89 poäng

The Real McCoy 12 Year Bourbon Barrel Aged 40%
Nr 50774 (700 ml), 599 kr
Barbados

Denna finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING