En riktigt stilig irländare - Teeling Rum Cask

Livets Goda 17 Apr, 2019
Whisky och Bourbon Teelings historia började år 1782 när Walter Teeling byggde upp ett litet hantverksdestilleri i centrala Dublin, men under nästan hela 1900-talet så låg produktionen vilande. Det var först några generationer senare som Jack och Stephen Teeling 2012 återupptog arvet som nu förs vidare på det mest respektfulla viset, och det gör dom några stenkast ifrån där det ursprungliga destilleriet låg.

I veckans WB-Tips har vi gjort en ny djupdykning i grain- och maltwhiskeyn Teeling Rum Cask, vilken efter upp till 6 års lagring i bourbonfat fått en 6 månaders slutlagring i handplockade romfat. Buteljering skedde vid 46 procents alkoholstyrka utan kylfiltrering.

Chefredaktör Anders Enquist om Teeling Small Batch Rum Cask

Jag vet inte säkert, men har en bestämd känsla av att Teeling är en underskattad whiskey bland kännare, fortfarande. Men som Julia Roberts uttryckte det i en butik under sin shoppingrunda i filmen Pretty Woman: big mistake! Det är nämligen ett finfint destilleri och det här är en riktigt, jag skriver igen, riktigt, bra Teeling akt.

 "Teeling Small Batch Rum Cask är en stilig irländare!"

 Slutlagringen i romfaten twistar skönt till whiskyns ursprung en aning med sin citrusfrukt, lätt maritima sälta, blommiga spannmål och framför allt med en läcker tävlan mellan arrakspel från romfaten och bourbonfat. Men det är en sund konkurrens dem båda emellan och denna kvalitetsframkallande tävlan fortsätter tacksamt nog i gom i sällskap med nosspelets övriga rollbesättning och kanderat söta toner med vanilj suger tag och skapar en inledande fyllig känsla. Sedan kliver kryddigheten in i pjäsen och whiskyn ikläder sig i en elegant stram och torr kostym där vi mot avslutet kan skönja både tobak, ceder och lakrits.

"Förlåt mitt ordval, men förbaskat snyggt..."

 Det är en whiskeypjäs i fyra tydligt olika akter, dock legerat så följsamt elegant med varandra att det framstår som när en super DJ låter olika spår flyta in i varandra. Förlåt mitt ordval, men förbaskat snyggt måste jag säga. Och förbaskat gott också. Teeling Small Batch Rum Cask är en stilig irländare!

92 poäng

Ja, min musikaliska ådra börjar bubbla, vilket är ett mycket bra tecken, och jag kan inte låta bli, förlåt mig, att bjuda på en liten tävling här i min dikt som består av tre låttitlar från tre olika artister. Vilka:

We are talking about Teeling,
that is More Than a feeling,
makes you Dancing On The Ceiling,
maybe give you some Sexual healing,

Maila in svaren till: info@livetsgoda.se med rubriken "Teeling". 5 lottade vinnare bjuder vi på en årsprenumeration av Whisky & Bourbon.

Teeling Rum Cask
Nr 463, 46% (700 ml), 339 kr
Irland

Whiskeyn finns i ca 180 Systembolagsbutiker. Om den inte finns i din föredragna Systembolagsbutik så kan du beställa dit den utan extra kostnad. Till Systembolaget >>


Rekordförsäljning av alkoholfri öl i Sverige

Whisky och Bourbon Konsumenttrender och utvecklad bryggteknik gör att allt fler svenska konsumenter…
16 Aug, 2019

Förhandsboka Penfolds Collection hos Winefinder

Vin Den 20/9 kl är det Sverigepremiär för Penfolds Collection 2019.…
16 Aug, 2019

Ca'Marcanda startar igång en höst fylld av Gaja

Vin Lively Wines lanserar 2 viner från Ca’Marcanda, Gajafamiljens egendom i…
14 Aug, 2019

Svenskarnas favoritmat på resan

Mat och Restaurang En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern.…
13 Aug, 2019
Artikelarkivet