En rosé på riktigt - årets allokering av La Spinetta rosé är här

Livets Goda 24 May, 2017
Vin Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti. 1978 gjorde man det första vinet, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Det första röda vinet kom först 1985 - Barbera d’Asti Ca di Pian. Det största vineriet ligger i Castagnole Lanze i Barbaresco och mest känt är La Spinetta för sina kraftfulla ”vingårds”-Barbaresco med namnen Gallina, Starderi och Valeirano. De två förstnämnda ligger i kommunen Neive medan Valeirano ligger i kommunen Treiso. Precis som med alla producenter av rang, så är kvalitén en röd tråd genom hela portföljen och detta appliceras naturligtvis på La Spinetta, vilket visas klart och tydligt i Il Rosé di Casanova, vilket vi på Livets Goda denna vecka tipsar om.

Livets Goda La Spinetta Il Rosé di Casanova 2016
Nu kommer vi in i den tiden på året då Systembolaget översvämmas med roséviner, och alltför ofta av medelmåttig kvalité som bäst. Men, den som söker skall finna och naturligtvis finns det viner i klassen av riktigt god kvalité. Det vi kallar ”en riktigt bra rosé”. Il Rosé di Casanova är just ett sådant. Här har vi ett generöst men samtidigt stramt, mineraldrivet vin som bjuder på balanserat legerade inslag från smultron, äpple, vildhallon, fläder, rabarber, vinbär och persika, med klädsamma vegetala och örtiga inslag med ett visst motstånd i gom. Ja, det finns en bra ”hugg”. Det här är en klädsamt robust och snyggt matig rosé med många lager, bra struktur och harmoni. Och den där vinden av stenrökighet i det relativt långa avslutet är inte dumt alls. En rosé på riktigt!

 87-88 poäng / Livets Goda

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2016 
Nr 77828, (75 cl), 129 kr, 12,5%
Toscana, Italien

>> Kan beställas här

Serveringstips
Denna rosé mår bra av att öppnas upp ca 45 minuter innan intagande, för att sedan serveras svalt. Vinets karaktär gör det även väldigt tacksamt att matcha till mat och här ser vi gärna en kyckling med pommes och bearnaise som vän på bordet, eller varför inte några sparrisar med hollandaise.

Druvblend: Sangiovese 100%  


Öppet hus, provningar och rundturer – det här händer nära dig under Ölets Dag

Whisky och Bourbon Onsdagen den 17 juli går årets upplaga av Ölets Dag…
17 Jul, 2019
Artikelarkivet