En rosé på riktigt - årets allokering av La Spinetta rosé är här

Livets Goda 24 May, 2017
Vin Azienda Agricola La Spinetta ägs av familjen Rivetti. 1978 gjorde man det första vinet, en vingårdsbetecknad Moscato d’Asti. Det första röda vinet kom först 1985 - Barbera d’Asti Ca di Pian. Det största vineriet ligger i Castagnole Lanze i Barbaresco och mest känt är La Spinetta för sina kraftfulla ”vingårds”-Barbaresco med namnen Gallina, Starderi och Valeirano. De två förstnämnda ligger i kommunen Neive medan Valeirano ligger i kommunen Treiso. Precis som med alla producenter av rang, så är kvalitén en röd tråd genom hela portföljen och detta appliceras naturligtvis på La Spinetta, vilket visas klart och tydligt i Il Rosé di Casanova, vilket vi på Livets Goda denna vecka tipsar om.

Livets Goda La Spinetta Il Rosé di Casanova 2016
Nu kommer vi in i den tiden på året då Systembolaget översvämmas med roséviner, och alltför ofta av medelmåttig kvalité som bäst. Men, den som söker skall finna och naturligtvis finns det viner i klassen av riktigt god kvalité. Det vi kallar ”en riktigt bra rosé”. Il Rosé di Casanova är just ett sådant. Här har vi ett generöst men samtidigt stramt, mineraldrivet vin som bjuder på balanserat legerade inslag från smultron, äpple, vildhallon, fläder, rabarber, vinbär och persika, med klädsamma vegetala och örtiga inslag med ett visst motstånd i gom. Ja, det finns en bra ”hugg”. Det här är en klädsamt robust och snyggt matig rosé med många lager, bra struktur och harmoni. Och den där vinden av stenrökighet i det relativt långa avslutet är inte dumt alls. En rosé på riktigt!

 87-88 poäng / Livets Goda

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2016 
Nr 77828, (75 cl), 129 kr, 12,5%
Toscana, Italien

>> Kan beställas här

Serveringstips
Denna rosé mår bra av att öppnas upp ca 45 minuter innan intagande, för att sedan serveras svalt. Vinets karaktär gör det även väldigt tacksamt att matcha till mat och här ser vi gärna en kyckling med pommes och bearnaise som vän på bordet, eller varför inte några sparrisar med hollandaise.

Druvblend: Sangiovese 100%  


Bushmills Single Malt 21 YO - en vinnare

Whisky och Bourbon Premium Det geologiska fenomenet Giant’s Causeway, listat av Unesco som ett…
17 Oct, 2019

Ny Small Batch – Kramfors Edition

Whisky och Bourbon Nu gäller det att planera in en vinterresa till Systembolaget…
17 Oct, 2019

Onsdagsinspiration: Ossobuco alla milanese

Mat och Restaurang Premium Långkokens säsong är här och varför inte inleda hösten med…
10 Oct, 2019

Livets Goda uppdaterar om Snus VM – blir det en folksport?

Whisky och Bourbon Snus VM är i full gång och juryn har setts…
15 Oct, 2019

Belleruche - en Côtes-du-Rhône som levererar år ut och in!

Vin Södra Rhônedalen är inne i ett sanslöst flow med nu…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet