1

En sagolikt bra cognac!

Delamains Pale & Dry XO har varit densamma sedan år 1920, och det betyder att denna butelj består av en blend som till 100% är från Grande Champagne. Den yngsta cognacen är 22 år och den äldsta 28 år. Varje cognac mognadslagras separat under många år på gamla fat – själva blenden görs först i slutet av lagringsperioden. Därefter lagras blenden ytterligare två år på fat, en fas som kallas ”marriage”.

Delamains fatkällare

Förklaringen till namnet Pale & Dry är enkel. ”Pale” eftersom den är betydligt blekare än andra cognac av samma ålder, blekare på grund av den naturligt bleka färgen på cognacs som används i blenden. ”Dry” – som endast syftar på en naturligt förekommen sötma i cognacen.

Livets Goda om Delamain Pale & Dry XO

Delamain Pale & Dry XO

Mm, så ljuvligt och jodå, den här vackra cognacs-skapelsen lever vi med året om, men det går inte att komma ifrån att i dessa tider vädermässigt vi befinner oss, så har den en låt oss kalla det formtopp. Det vilar en slags melankolisk ”Last Christmas” känsla som sluter om oss. Vi har det bra tillsammans och är du dessutom redan nu trött på glöggen så är Pale & Dry ett utsökt alternativ, för den är förutom nämnda egenskaper dessutom ytterst rikt nyanserad! Från första nosdippen till avslutande fade out från gom så sitter alla beståndsdelar som en orkester på 500 man som rakt igenom spelar i symbios och harmoni i den starkaste (jul)melodin.

Vilken vinös förfining vi här skådar, vilken taktfull sinnrikhet vi får ta del av. Här kliver vi rakt ner i de sensuellas källare och får en lidelsefull upplevelse. Det vilar en dov dynamik i inslagen av röda bär, fallfruktsäpple, fruktig vanilj och kryddnejlika. Sötman är beklädd med ljus sammetslen tofféechokladslöjad honung med läckert litet nötanslag. I avslutet som har angenämt svårt att lämna gom, hintar dessutom finlemmade tobakstoner och aromatisk kryddighet som skedar med sötman. Det är elegant och frodigt där en smått mineraliskt silkig edge förfinar och skapar den perfekt strama distinktheten i strukturen och visar hur suggestiv finess hanteras bäst.   

Unna er själva, och era bästa vänner att ta emot lite cognacs kärlek, ni kommer få tusenfalt tillbaka! För som ovanstående rader ohämmat redan visat: Delamain Pale & Dry XO är en sagolikt bra cognac!

God Jul!

Intrycket: 96 LGP

Delamain Pale & Dry XO
Art.nr 13701, 700 ml (40%) 889 kr
Cognac, Frankrike

Cognacen finns för närvarande på ca 87 systembolagsbutiker, men kan naturligtvis beställas till din föredragna butik här >>