Hem Whisky & Bourbon En stilstudie i whisky – The Balvenie Distillery

En stilstudie i whisky – The Balvenie Distillery

av Livets Goda

The Balvenie Doublewood 12 YO 40%, 92 LGP
NR 10477 / 479 KR
2018 var det 25 år sedan denna whisky för första gången lanserades och bakom det hela låg naturligtvis Malt Master David Stewart. Efter 12 års lagring i amerikanska traditionella bourbonfat och hogshead flyttas whiskyn till Oloroso sherry fat för att där spendera 9 månader. Slutligen ges whiskyn tre månader innan buteljering i stora vita ekfat.
Vi kan väl säga att detta är insteget till Balvenies whiskyvärld även om denna 12-åring känns mycket exklusivare än så i både smak och struktur. Här föreligger en torrt distinkt finess med fyllig känsla, läckra fatinslag, fin krydda, torr karamelliserad sötma med vanilj och honungstouch samt frukt med citrus och röda bär. Lite ceder och nöt kikar fram i avslutet och whiskyn sätter taktpinnen på vad som följas ska…

The Balvenie Doublewood 17 YO 43%, 94 LGP
NR 85165 / 1 099 KR
Samma lagringsteknik som med 12-åringen fast då naturligtvis med lite mer ålder vilket också visar sig och ger lite mer ska vi säga elegant pondus. Frukten bär snygga citrushintar, lite syrligt torkade körsbär och mogna äpple nyanser. Sötman har en försiktig nötighet i sin yttring från honung och vaniljfudge. Kryddan greppar fint mot avslutet som där även blottar hintar av tobak, läderfåtölj och humidor. Snyggt!

The Balvenie Doublewood 25 YO 43%, 95 LGP
(SPECIALSLÄPP 25 ÅRS JUBILEUM), NR 40470 / 4 950 KR
Ett begränsat specialsläpp för att fira de 25 år man buteljerat denna typ av whisky. Här har David Stewart valt ut några få fat med bourbonlagrad whisky som sedan getts tre månader i olorosofaten.
Whiskyn befinner sig i ett mycket snyggt åldrande med silkigt fyllig struktur, elegant kryddbett och mognad i form av båtolja, läder och tobak i vindarna. Röda bär och citrus ger whiskyn mer komplexitet och den karamelliserade sötman med vaniljfudge och viss lakritssälta ligger som en fin bäck genom smakresan. Respektfull och komplex pjäs!

The Balvenie Peat Week 14 YO 48,3%, 95  LGP
NR 40351 / 799 KR
Under en tid då några få Speyside-destillerier använde torv i sin produktion och efter en tids experimenterande 2001 bestämde sig David Stewart och den förre destilleri managern Ian Millar för att destillera en sats tungt peated malt (30ppm) som sedan lagrades vid destilleriet i Dufftown. Sedan dess har man dedikerat en vecka varje år under namnet namnet Peat Week, till att använda 100 procent Highland torv för att torka kornet. Denna 14-åring härstammar från 2003 års Peat Week och slutlagring skedde i amerikanska ekfat.
Skogig, aromatisk rökighet, elegant och finessigt robust med ljus elegans och fruktdriv. Grunden är lagd och det är en stabil sådan där det byggs in vaniljkrämig fudgesötma med blommighet och viss kåda och tjärapastill i de yttre konturerna. Visst nosar vi även upp lite båt och tampar men ytterst sansat i dessa inslag. Vi kallar det komplex och utsökt transparent rökdimma. Det är ju väldigt gott det här…

The Balvenie Caribbean Cask 14 YO 43%, 93 LGP
NR 85288 / 639 KR
Här har whisky som lagrats 14 år i traditionella ekfat fått sin slutputs i ex romfat från Karibien. För att hitta den perfekta fatblenden så fyllde David Stewart amerikanska bourbonfat med hans egna utvalda mix av västindisk rom. Därefter valde han ut vilka fat som skulle användas till slutlagringen.
Läckert exotisk i sötman med viss arrak och farrinsocker. Flirtar snyggt med Karibien, med andra ord en elegant romhint men fortfarande med ursprunget tydligt i grepp där citrus och röda äppelinslag befruktar. Långt elegant avslut med kryddspets, tobak och smått vinösa tanniner.

The Balvenie Portwood 21 YO 40%, 94 LGP
NR 85553 / 1 590 KR
Här har den mest excellenta 21 år lagrade Balvenie single malt fått gifta sig med noga utvalda exportvin fat. Viktigast här för herr Stewart var att portvinsfaten inte suddade ut den 21-åriga whiskyns utsökta ursprungsegenskaper. 
Löper lika vackert i gom som en stilla flod i Skottland. Elegant så det förslår och ursnygg i fruktinslagen med körsbär, russin och nöthintad sötma speglad med honung och lätt lakrits Fin åtstramning i avslut där humidorvilad tobak påvisar ålder och pondus.

The Balvenie Single Barrel 12 YO 47,8%, 93 LGP
KOMMANDE PÅ SB / 699 KR
Som namnet på whiskyn antyder så har vi en slutlagring 12 år i ex bourbonfat som fyllts med skotsk single malt whisky för första gången. Det vill säga ”First Fill”.
Superläcker och vinöst kryddkrispig med fruktinslag av citrus och gråpäron med lätt blommigt vegetala vindar. Skönt balanserad vaniljsötma med honungsglimt och framväxande tobak och fatkrydda i det elegant torra avslutet.

The Balvenie Single Barrel 25 YO 47,8%, 97 LGP
NR 20227 / 5 140 KR
Här väljs bourbonfat ut med 25-årig lagrad whisky med en upplaga på högst 300 buteljer från varje fat. Därav att det på labeln går att hitta information om nummer (alltid handskrivet) på buteljen, destillationsdatum, buteljeringsdatum och nummer på faten vilken whiskyn lagrats i. 
Urläckert gentlemannamässig med ljuvlig spänst, silkig värdighet och finsnickrad kryddighet. Blommig sötma med honung, lakrits och vanilj spelar fint med fruktigheten som bär inslag av citrus och apelsin och i avslut formidabla toner av tobak, ljusa fat och läderfåtölj. Som sagt, balanserad, välbehållen och snyggt placerade gråa hår…

The Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask 47,8%, 96 LGP
NR 85241 / 1 099 KR
Här sker slutlagringen av den 15-åriga whiskyn enkom i hårt rostade Oloroso sherryfat. Upplagan är aldrig mer än 800 buteljer från det vi kallar single cask, single destillation.
Elegant palett, blommig tobakssälta, utsökt sötma med lätt bränd karamell, farrinsocker och nöt, kanderade körsbär, citrus och röda äpplen i fruktigheten, underbart silkig i strukturen och slutligen krydd-disco i ett balanserat välsvarvat inferno i avslut. En funkig och briljant sak det här.

The Balvenie Tun 1509, Batch 4 51,1%, 97 LGP
NR 40222 / 2 899 KR
Inför 2017´s släpp av denna whisky, valde David Stewart ut 23 fat med whisky varav 13 lagrats i traditionella amerikanska ekfat och 10 som lagrats i europeiska sherryfat (475-500 liter). Denna whisky har sedan flyttats till Tun (stor ekhållare) 1509, på plats i Warehouse 24, för flera månaders giftemål innan buteljering. Upplagan från varje tillfälle är aldrig högre än 800 liter.
Läcker honungsslungad Brandy känsla insupen i gammal källare med fuktiga vindar från fat och tobak i första mötet. Sedan fruktdrivet med citrus, karamelliserade vaniljsprödda körsbär, röda päron och äpplen. Det susar även till lite av en vegetal blommighet och ingefära. I avslut lätt cigarraska, aromatisk kryddig och stor längd. Extremt välsvarvade procent i styrkan. Egensinnig och oemotståndlig.

The Balvenie Thirty 30 YO 47,3%, 98 LGP
NR 70850 / 7 495 KR
Exceptionella 30-åriga traditionella whiskyfat som försiktigt fått gifta sig med europeiska sherryfat.
Fullkomligt lysande torrt silkig och distinkt elegant i sin struktur. Komplex och välbyggt fyllig i inslagen av syrliga körsbär, russin, apelsin, lakrits och citrus där en rent nötig chokladsötma förför. I avslut lika komplex och sammanhållen i sina toner av läder, välanvänd humidor, tobak och åldrande starkvinspondus med viss peatyhint.

Balvenie 50 yo 48,2%, 100 LGP
I samband med David Stewarts 50-årsjubileum gav Balvenie ut en specialutgåva av en femtioårig Balvenie för att hedra sin Master Blender. Whiskyn kom ifrån ett och samma fat som är en sherry hogshead nr 5576 som fylldes 1962, samma år som David Stewart började sin bana som lagerbokhållare för att sedan bli Master blender på William Grants & Sons. Själva emballaget till whiskyn är skapad av den kände formgivaren och träarbetaren Sam Chinnery som har byggt asken i femtio lager av trä ifrån alla olika skotska träslag; Galloway ash, Borders oak, Lothian walnut, Cherry and Yew, Fife Beach och Banffshire Elm ifrån området där Balvenie ligger. Denna whisky har sedan dess släppts i 6 utgåvor. Pris? Ja, runt 300 000 kronor…

Vi har provat denna whisky tidigare vid ett par tillfällen och detta kom vi då fram till:
Vi intar historia och låter oss förföras och förledas utan att skämmas det minsta. Vi har ju det vi har i glasen där en fantastisk subtil blommig lätt citrus doft letar sig in. I gom mycket len och silkig med små fattoner där fatet inte på något sätt tagit över utan bara kompletterar citrustoner och torkad frukt med sötakryddiga toffée- och honungsinslag. I avslut rund och mycket lång och här känns åldern i smakfulla eknoter.

The Balvenie Peated 14 Y.O. Triple Cask 48,3%, 95 LGP
899 KR, 70 CL
Se info vid 14 yo Peat Week men här har slutlagring skett i tre olika fat: first-fill bourbon, refill bourbon och sherry. Denna whisky lanserades 2017 och då exklusivt för Tax-free.
Elegant peaty, fyllig med fin viskositet och sansad kraft. Vi dras med i ett fokuserat och fruktdrivet smakinferno speglat av citrus, apelsin, skogsbär, tjärapastiller och viss ingefära. Sötman är snyggt färgad av sirap och vanilj och i det långa avslutet fin spänst med tobak och krydda. Balvenie gör det här bra…

Vill du läsa fler recensioner av Balvenie och historien bakom destillieriet?
Ladda ner Whisky & Bourbons special här >>

RELATERAD LÄSNING