Hem Vinvärlden En stor genomgång av Brännland Cider

En stor genomgång av Brännland Cider

av Livets Goda

Text: Niklas Jörgensen Foto: Johan Gunséus

Provningen:

38 Brix Iscider 2012, 92 LGP
Första kommersiella årgången och utan tvivel en bra start. Stor bouquet med blommiga nyanser, honung, kvitten, bakade äpplen, knäck och kola. Frisk, citruspigg smak med hög syra, vi snackar 19 gram per liter, men sötman finns där och balanserar. Karamelliserade toner, fudge, äppelmos och fin kryddighet. Väcker ens nyfikenhet på hur länge dessa håller och utvecklas.

33 Brix Iscider 2013, 93 LGP
En kontrast mot årgången innan med sina nyanser av citrus, kanel, peppriga undertoner och närmast färska äpplen. I gommen en betydligt lägre sötma, lite Late Harvest-känsla om vi får pratat vinspråk, friskhet, balanserad syra, saftiga äpplen och kryddighet. Jodå, äpplen bjuder också på årgångsvariation.

34 Brix Iscider 2014, 92 LGP
En äppelsyrlig doft med citrus, ingefära, kanel och bakade toner. I gommen en något annorlunda syra jämfört med tidigare, en känsla av tanniner, äppelskal, kryddighet och honung. Lämnar ett fräscht intryck i den långa eftersmaken.

35 Brix Iscider 2015, 95 LGP
Komplex, omfamnande bouquet med stort djup och elegans som riktmärke. Bakade äpplen, kryddhylla, honung och blommighet i doften. Frisk, finessrik smak med markerad syra, integrerad sötma och kryddiga undertoner. Torkade frukter, ett stänk tropik och lång, tät eftersmak. Utan tvekan den främsta icke fatlagrade – såhär långt.

33 Brix Iscider 2016, 94 LGP
ARTIKEL 2918, 375 ML, 249 KR
Aprikos och äpplemos tillsammans med riktigt färska, kylda, mustiga röda äpplen med florala inslag. Underbar knivskarp syra med citruspigga inslag, juicy karaktär och en närmast vinös känsla. En elegant, fyllig, rik och driven cider med stor komplexitet. En balansakt. Det här går vi igång på kraftigt. Vinner på viss lagring.

2013 Fatlagrad, 92 LGP
Endast ett fat producerat. En ynnest att få prova och till och med Andreas själv har inte provat 2013 på länge. Här har faten lite mer att säga till om och de rostade nyanserna gör sig tillkänna; vanilj, kakao och tobak. Men det är ett elegant bygge och fruktnyanserna drar åt bakade äpplen och dansk äppelkaka. Smaken är frisk, äppelsyrlig och sötman är snyggt balanserad. Här finns en del citrusnyanser, örtighet, kryddhylla och ett stänk tanniner. Kan den månne vinna på lagring?

2014 Fatlagrad, 94 LGP
Vilken skönhet! Här bjuds det på en hel del florala inslag och särskilt lavendeltonen charmar extra. Bakade äpplen, diskreta fat och kanelkryddighet. I gommen en fin struktur och en integrerad syra som harmonierar med sötman. Torkade frukter, blommighet, orientaliska kryddor och ett stänk vanilj. Ett snäpp upp i kvalitet jämfört med 2013. Fyra fat producerade.

2015 Fatlagrad, 98 LGP
ARTIKEL 76345 187 ML, 149 KR
Komplex och underbar arom med mogen fallfrukt, bruna äpplen, vanilj, kokos och knäck. I den rika, stora sötman så finns det en fatkryddig nyans med inslag av torkade frukter, aprikos och örthonung. Aldrig baktungt utan sötman balanseras av en markerad syra som skänker extra djup. Det är tveklöst äpplen men vi finner ändå hintar som drar åt Sauternes-hållet. Denna känns komplett på alla sätt och vis i genren som den jobbar inom. Fem fat producerade.

2016 Fatlagrad, 97 LGP
Ett fatprov och en förhandstitt på vad som komma skall. Endast tre äppelsorter i denna version som startar i en yppig stil med tropiska inslag, citrus, gråpäron och en vinös känsla. Ännu lite ungdomligt bångstyrig smak med markerad syra, fin sötma och ren fruktkänsla. De tropiska nyanserna kommer även fram i smaken och det hela andas succé. Buteljeras till sommaren och når senare Systembolaget.

2015 Escenzia, 97 LGP
En iscider som hyllar ett av Tokajs stora viner. Endast två äppelsorter har använts; Belle de Boskoop och Rubinola. Två år på små 114-liters fat har gett ett isvin med otrolig koncentration och nyanser från ekfaten i form av kryddighet men även fuktig tobak, kaffe och kakao. Rik smak med markerad syra, nyanser av torkade frukter, färsk persika, fudge och bokna äpplen. Kryddigt, långt avslut. Onekligen en upplevelse som om den i framtiden kan accentuera elegansen är värd en än bättre bedömning.

Pernilla Perle, 93 LGP
ARTIKEL 82020, BS, 750 ML, 99 KR
Lätt knäckiga toner och mogna äpplen men med ungdomlig lyster. En publikare variant från Brännland, men det är publikt i Armanikostym. Halvtorr, ren och fräsch med pigg frukt, stenig tanninstruktur och småkryddig med vindar från kanel. En riktigt god cider som dricks idag, likväl som vi tror att den kan lagras en tid.

Relaterad läsning:

Efterlängtad nyhet från Brännland – Just Cider >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING