Hem Vinvärlden En strålande Chianti Classico Riserva – på halvflaska!

En strålande Chianti Classico Riserva – på halvflaska!

av Niklas Jörgensen

Dessutom under begränsad tid med specialetikett innehållandes exklusivt recept från Osteria Fonterutoli på insidan*

Ser Lapo på halvflaska

Ser Lapo Mazzei – mannen som först nämnde Chiantivin i skrift, 1398. Han förtjänar ett eget vin som tack, eller hur! Att den anrika producenten Mazzei dessutom buteljerar hyllningsvinet på halvflaska är mer än sympatiskt för ibland är det precis vad man vill korka upp – ett bättre vin i mindre format.

Vem älskar inte det toskanska böljande landskapet, dofterna, småbyarna, maten och människorna! Har man väl satt sin fot där en gång så blir längtan tillbaka stor och mycket av själva sinnebilden av regionen återfinns i Fonterutoli där den idag 24:e generationen av familjen Mazzei huserar. Känslan av att tiden stått stilla sedan medeltiden griper tag i en omgående och den förnimmelsen vill Mazzei förstärka – något man exempelvis gjort genom att förlägga vinproduktionsfaciliteterna i suterräng och till stor del under jord så att den gamla arkitekturen står i centrum. Är det något italienarna har i överflöd av så är det känsla och stil!

Niklas om 2015 Ser Lapo Chianti Classico Riserva

Första sniffen och jag skickas i tidsmaskin tillbaka till mellanstadiet och lavendelpåsen man gjorde i syslöjden! Addera lite rosmarinvindar och man börjar få vibbarna som 2015-årgången skänkte. Och när det kompletteras med mogna körsbär, lädersadel, torkade apelsinskal, fatkryddighet och lite tobak så känner jag att det här är ett vin jag får väldigt lätt att komma överens med.

”Jag känner att det här är ett vin jag får väldigt lätt att komma överens med”

Smaken är sådär lite vresigt torr, precis som sangiovese ska vara när den är som bäst, men ändå är vinet rikt i frukten och med underbart läskande syra, fin intensitet samt tanniner av finaste sandpapperskvalitet. Det är gott helt enkelt!

90 LGP

Mazzei har producerat Ser Lapo under drygt 35 år och idag kompletteras sangiovese av en tiondel merlot. Halvflaskan (375 ml, 13%) som har artikelnummer 2208, kostar 89 kronor. Finns det inte i din butik så beställer du det dit utan extra kostnad. Riservan finns såklart också på helflaska.

Vad du äter till vinet?
Det låter jag chef Lorenzo Baldacci på Osterian i Fonterutoli berätta – receptet är nämligen lindat runt flaskan. Men jag kan avslöja att killen är en formidabel kock!

*Receptet finns enbart på halvflaskan (375 ml)

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING