Hem Vinvärlden En tidlös Beaujolais-klassiker i överraskande fin dagsform

En tidlös Beaujolais-klassiker i överraskande fin dagsform

av Livets Goda


Beaujolais Royal – en stolt och tidlös klassiker

Vi har alla sett flaskan på Systembolaget, den årgångslösa Beaujolais Royal som blivit något av en symbol för svenskar när det kommer till Beaujolais. Att den saknade årgång hade sin förklaring för monsieur Dufouleur hade nämligen föreslagit ett vin till Systembolaget, ett som byggde på att blanda flera olika årgångar och därigenom skapa en stil som kunde köpas året om. Än idag är det samma princip som gäller och Beaujolais Royal är väl på sätt och vis som storhusens instegschampagner, viner som ska smaka mer eller mindre identiskt varje gång man öppnar en flaska. 

Beaujolais Royal, denna “kvarters-pizza-krog/kina-restaurang” klassiker har funnits under hela min systembolagsmyndiga del av livet och har kanske avskräckt mer än det lockat. Och lidit av måhända oförtjänta fördomar för när vinet hamnade i glaset i somras och en därtill synnerligen passande anrättning, ja då visade det sina förtjänster. Beaujolais Royal har nämligen egenskaper som gör att det hanterar en hel del smakrik husmanskost. Som det kryddiga fläsklägg serverat tillsammans med stekt svamp och ett härligt hemlagat rotmos jag fick till vinet och som blev till ett oj, vad bra det här lirar samman! Särskilt när vinet också kylts nedåt 12 C och man unnar sig lite större klunkar. Det är precis där och då det slår en – varför Royal har fortsatt vara poppis i så många decennier – det är ett vin med den goda egenskapen att lyfta maträtter, att samspela och ändå bidra själv också.

Niklas om klassikern Beaujolais Royal från Dufouleur Frères, nr 5408, 79 kr  (750 ml) / 49 kr (375 ml)
Här möts man av en helt transparent rubinröd färg som kanske inte ser mycket ut för världen men nu sitter inte doft och smak i färgpigmentet. Bouqueten bjuder på viss mognad i bärdominansen och associationerna går från hallon, vinbär och körsbär till ett stänk jordgubbar. En del örtiga toner kikar också fram, likaså en viss kryddighet i bakgrunden. Smaken är mjuk och balanserad och den mörkfruktiga söta bärnyansen är lätt att ta till sig. Här kommer också lite cedertoner, blodapelsin samt färsk örtbukett. Fjäderlätt ja, helt torrt likaså, men ändå inte utan substans, följsam syra och en strimma av tanniner. Dessutom med en viss längd i det charmigt bäriga avslutet.

Beaujolais Royal är utan tvekan en småskön vardagspärla för sina 79 kronor och i tider när det hittas på viner där ursprung kan vara svårt att identifiera, samtidigt som sötman tilltagit i de röda, så står det här likt en tidlös Beaujolais-klassiker och visar upp en överraskande fin dagsform. Något som säkerligen hänger samman med att Dufouleur Frères börjat rusta upp rejält på senare år.

Så, sträck på ryggen Beaujolais Royal – du har inget att skämmas för då du är ett gott vin i sin enkla, lättsamma och matvänliga stil!

Beaujolais Royal finns på de flesta Systembolagen som helflaska (750 ml), samt på ca hälften av butikerna som halvflaska (375 ml). Hitta din närmsta butik här >>

RELATERAD LÄSNING