Hem Vinvärlden En trea Bodegas Viña Solorca från Ribera del Duero

En trea Bodegas Viña Solorca från Ribera del Duero

av Niklas Jörgensen

Viña Solorca är det inte omöjligt att fler av er stött på redan då egendomens crianza finns på de flesta Systembolagshyllor i landet. Ett vin som för en liten peng ger en fin inblick i ett av Spaniens absolut främsta vindistrikt, Ribera del Duero. Redaktionen har provat den senaste årgången av crianzan samt ytterligare två viner från producenten, en reserva samt en gran reserva.

Bodegas Viña Solorca är en i sammanhanget relativt ung egendom. Etableringen skedde för 25 år sedan utanför samhället Roa i Ribera del Duero och bakom stod José Victor Balbás Arroyo. Man har växt i takt med åren och förfogar idag över 120 hektar vinmark med vinrankor som uppnått en ansenlig ålder. Fokus ligger på regionens nummer ett, tinto fino som vi även känner igen från andra regioner i landet men under annat namn; cencibel, ull de Llebre och så då tempranillo. Och är du på andra sidan Duero-floden, i Portugal så blir det till Douro och tinto fino byter namn till tinta roriz.

Viña Solorca har hela 2200 fat i källarna och det är en mix av såväl amerikansk som fransk ek, något som märks i vinerna som är stramare och mindre vaniljkryddade. Livets Goda har provat en trilogi från egendomen, en crianza, en reserva och en gran reserva.


2020 Viña Solorca Crianza (artikel 2104, 121 kr, 86 p)
Druvren tinto fino, mer känd som tempranillo, är konceptet som gäller i högklassiga vinregionen Ribera del Duero och här får vi en fullmatad från Viña Solorca där doftintrycket bjuder på ett fatkryddigt intryck med rostade toner av kaffe, kakao, sandelträ och tobak samt mörka plommon, körsbär, svartpepprighet och ett stänk viol. Gomfyllande munkänsla med stadiga tanniner greppar tag i en tillsammans med en värmande eldighet, mörka bär och kryddiga fatinslag samtidigt som vinets syra adderar fräschör. Eftersmaken är skönt kvardröjande, torr och med vaniljkrydda i det torra avslutet. En hel del vin för en ringa slant.

2018 Gran Solorca Reserva (88 p)
Precis som crianzan så går reservan på kraft men adderar ett par nyanser ytterligare, inte minst så ökar komplexiteten i och med de hela tre åren vinet spenderar i först amerikansk ek och sedan efter drygt halva lagringstiden, fransk ek. Fint vaniljkryddad ek, kakao, nötiga toner, piptobak, viol, plommon och björnbär noteras och i smaken får vi en följsam struktur med bra grepp i tanninerna, fräschör och rostade fat som backar upp den mörkare bärfrukten. Värmande, intensivt och med viss bitterhet i det långa avslutet. Lär rundas av med ytterligare lagring. (Ej tillgänglig i Sverige)

2016 Viña Solorca Gran Reserva (91 p)
Den långa tiden på fat har skänkt ett vin med nyansrikedom men trots att det nu äntrar sitt sjunde levnadsår så är det ännu ungdomligt i sin framtoning med generös mörkbärig frukt inlindad i vanilj, kakao, läder, tobak samt orientalisk kryddbutik. Smaken är len och fyllig på en och samma gång, tanninerna närvarande men följsamma och intensiteten tillsammans med eldigheten sätter tonen i denna fina Gran Reserva som flirtar med traditionen. Plommon och körsbär, en hint av cigarrbox och torkade örter följer med i det långa avslutet. Här finns stoppning för flera års lagring. (Ej tillgänglig i Sverige)

RELATERAD LÄSNING