De höga matpriserna fortsätter att vara en utmaning för de svenska hushållen. I en ny undersökning uppger 34 procent av svenskarna att de planerar att göra något annorlunda jämfört med förra året för att hålla matkostnaderna nere under julfirandet. 15 procent planerar att dra ner på antalet rätter på julbordet, men bara en procent tänker byta ut buffén mot en trerätters.
Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått feltryckta etiketter, ett utgående sortiment eller varor med korta bäst före-datum. Produkterna säljs sedan till kraftigt reducerade priser. I samband med inflationen och de ökade matpriserna har Matsmart kunnat se ett ökat inflöde av nya kunder.
Enligt en studie från SCB får svenskarna räkna med att betala en extra slant för julbordsklassiker som gravad lax, sill och julskinka* i år. I en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Matsmart uppger nu 34 procent av svenskarna att de kommer att göra något annorlunda jämfört med förra året för att hålla nere kostnaderna för julmaten. Fler kvinnor (41 procent) än män (28 procent) planerar att ändra upplägget på julbordet.
- Svenskarna behöver fortsatt hålla i plånboken när de handlar mat. Vår nya undersökning visar att 15 procent är oroliga för att få ihop kostnaderna kring julen. Och en tredjedel av svenskarna planerar faktiskt att göra avkall på hur de lagt upp sin julmiddag tidigare år. Även om det såklart är tråkigt att behöva avvika från hur man brukar fira så är det kul att se att fler exempelvis tänker ställa till med knytkalas i jul. Det finns många både billiga och svinnsmarta lösningar där ute när vi vågar utmana traditionerna, säger Björn Gent, Nordisk marknadschef på Matsmart.
Bland de mest populära lösningarna för att kapa kostnader återfinns att dra ner på antalet rätter (15 %), dra ner på mängden mat per rätt (11 %) och att ställa till med knytkalas (11 %). Bara en procent av befolkningen kan tänka sig att byta ut julmaten mot en trerätters eller att bjuda färre gäster.
- Resultaten visar tydligt hur viktiga våra jultraditioner är för oss. Nästan ingen kan tänka sig att äta en satt meny istället för det traditionella julbordet och lika få vill bjuda färre personer till sitt julfirande. Därför blir smarta lösningar på hur man kan få ihop julbordet ändå extra viktiga denna jul. Knytkalas, något färre rätter eller att kunna tänka sig att ha mindre kött är saker som inte bara sparar på planeten utan även plånboken. Allra störst vinning har man såklart om man ser till att inte behöva kasta en massa mat, säger Björn Gent.
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo mellan den 30 november-4 december 2023 och hade 1184 respondenter i åldrarna 18-79 år.
*https://www.scb.se/pressmeddelande/hogre-priser-pa-julbordets-favoriter/