Hem Vintips En trio från Allesverloren

En trio från Allesverloren

av Anders Enquist

En trio från Allesverloren: Producenten med fäste i Riebeek Valley i Swartland, Sydafrika har en lång och respekterad historia inom vinmakning, och egendomen är känd för sitt hantverk och dedikation till att producera kvalitativa och välljudande viner. Familjen Malan är ett Sydafrikanskt och högst personligt unikum, och med en historia som sträcker sig tillbaka till 1872.

Allesverloren har också genomgått en generationsväxling. Danie Malan har under (fortsatt) överinseende överlåtit mer och mer av ansvaret för egendomen på sin två barn. Det är således nu är dags för den sjätte generationen att förvalta historien.

Allersverloren består idag av över 200 hektar mark varav 113 hektar är vinplanteringar, och produktionen uppgår till 600 000 liter årligen. I vingårdarna hittar vi druvor som shiraz, chenin blanc, touriga nacional, tinta barocca, muscadel och cabernet sauvignon. De äldsta planteringarna är idag 40-50 år gamla, och de äldsta vinstockarna nästan 70 år. I källaren jobbar man konsekvent med jäsning och press i cement och ståltankar, och lagringen sker i ståltankar i något fall, och 2-3 gånger använda 300 liters franska ekfat, upp till 18 månader.

Vi har här provat en trio viner från Allesverloren som lanserats i nya årgångar. 

En trio från Allesverloren

En trio från Allesverloren

Tinta Barocca 2020
Western Cape / Sydafrika / Allesverloren Wine Estate / 750 ml / Nr 12002 / 129 kr / 91
Vinet som fyllde 50 år 2022 och som fortfarande är, vågar vi nog påstå, familjens Malans mesta stolthet och som satte Portugal i Swartland. Druvorna kommer ifrån gamla vingårdar med vinstockar planterade mellan 1958 och 1996 i lägen på 140 meters höjd på Kasteelbergs sluttningar. Lång vila i butelj rundar tanninerna innan mötet med konsumenterna och det är ett magnifikt, numera lite större vin, som tidigare, liksom i denna årgång, oftast känns komplett och balanserat vid  lanseringen. Samtidigt missar man inte att ge vinet en stor framtida utvecklingspotential. Längden är strålande i en mogen och välutvecklad fruktighet med cassis, körsbär, hallon och björnbär i mynningen och med salviastrykningar. Choklad och
tobak samt små örtkryddiga noter ger en rik omfamning. Luftig intensitet och integrerat friskande syra i strukturen och
tanninerna är väl slipade i sin smått magnetiska dragning. Det är en stor bjudning med skarpsinniga konturer. Lagring åtta månader i 1,2 och 3 gånger använda 300 liters franska ekfat.

Shiraz 2020
Western Cape / Sydafrika / Allesverloren Wine Estate / 750 ml / Nr 29002 / 129 kr / 90+
Allesverloren håller med 38 hektar shiraz i vingårdarna och detta för familjen ett av flaggskeppsvinerna debuterade 1974. Idag lagras vinet till den största delen i använda fat, fördelat 90% franska och 10% amerikanska och det är en shiraz som utvecklat sin besläktade och rika ”rhôneådra” med ”Bordeauxstallig” elegans. Ceder och salvianotad frukt med känslor av plommon, körsbär, mörka hallon och cassis. Viss tobak och rostade kaffebönor döljer sig i djupet och även om vi pratar
en mörk skymning i mognaden, så finns här en ljusare slingad fräschör, som framför allt visar sig i det fylligt och skärpt avslappnande tannindrivet. Det är en mycket stolt shiraz som bjuder upp idag med en självklarhet, och som kommer utvecklas mycket godartat de kommande åren.

Chenin Blanc 2023
Western Cape / Sydafrika / Allesverloren Wine Estate / 750 ml / Nr 75986 / 119 kr / 90
Ett vin familjen Malan presenterade för första gången 2016. Pratade vi om vinets potential då, även om det faktiskt redan var ytterst flygfärdigt, så kan vi numera konstatera att vinet sätter en djupare, rikare prägel. Vingårdarna ligger i nordväst- och sydostläge på 322 meters höjd i sluttningarna på Kasteelberg i Swartland och den honungsnotade, lime och orangemålade citrusfrukten med persika och friska päron i dragen, fångar stärkande in den steniga biten i jordmånen, och den mer leriga delen putsar och ”grusar” tanninerna till ett silkigt fästande driv. Det är ett vin som utvecklat sina muskler, men bibehållit den friska och eleganta rörelsen i lederna. Intas med fördel idag och de kommande 5-6 åren. Jäsning i öppna kar och lagring i ståltankar under 3 månader på sin jästfällning.

Till Allesverloren på Systembolaget HÄR

RELATERAD LÄSNING