Hem Vinvärlden En trio kompetenta viner från Göteborgsvineriet Wine Mechanics

En trio kompetenta viner från Göteborgsvineriet Wine Mechanics

av Livets Goda

Historien om Wine Mechanics har vi redan berättat om och du finner den bland annat här. Däremot har de tre viner som buteljerats under egen etikett ännu inte provats – förrän nu – och vår blindprovning av deras vita på riesling, röda på syrah och rosé på spätburgunder gav onekligen mersmak. Visst, nu är samtliga producerade på plats, i Rhônedalen respektive tyska Pfalz, och det kan ha inverkan med tanke på att det framöver ska kyltransporteras druvor till västkusten från respektive odlare – och det är såklart inte helt riskfritt – men kvaliteten på druvurvalet i Wine Mechanics viner visar ändå att detta är ett riktigt seriöst projekt. För vinerna var bra, mycket bra till och med.

Att samarbeta med odlare som levererar druvor av bästa tänkbara klass är a och o. Det har Wine Mechanics visat med tanke på den syrah som hämtas från Saint-Joseph i Rhône och biodynamisk riesling samt spätburgunder (pinot noir) från Pfalz i Tyskland. Mer lär vara på ingående från andra regioner men man besöker även odlarna vid flera tillfällen under växtsäsongen för att följa upp. Och så har Göteborgsvineriet sin alldeles egna vinmakare på plats i Gamlestaden, Erik Jonsson med en önologutbildning från Nya Zealand i bagaget.

3 viner från Wine Mechanics

2017 Fistful of Love Spätburgunder, Pfalz (artikel 78022 BS, 180 kr)

Wine Mechanics samarbetar med en biodynamisk odlare i Deidesheim, Josef Andres och denna roséversion av pinot noir imponerar på oss. Onekligen hade vinet gjort bra ifrån sig i vår årliga genomgång av vinstilen och än viktigare är att det inte finns några som helst indikationer på att bygget ska falla sönder likt många rosé som vill efterlikna Provence-idealet och där allt annat än senaste årgången snabbt tappar greppet. Vinet har delvis jäst i stål, delvis i mindre ekfat.

I Fistful of Love bjuds det en hel del igenkänningsmarkörer när det kommer till bra tysk rosé. Det är saftigt i sin framtoning men inte utan djup och såväl körsbären som smultronen kikar fram uppbackade av ett skönt grönt inslag. Toppa det hela med en diskret blombukett. Smaken drivs av saftigheten och fräschören och pinosityn får verkligen vara med. Trots en slank karaktär så finns det viss kropp och eftersmaken är klingande ren och fäster fint.

Intrycket: 88/100 LGP

2017 Gimme Gimme Gimme Riesling, Pfalz (artikel 33243 BS, 230 kr)

Från samma odlare i Pfalz hämtas rieslingdruvorna som även de är från en biodynamiskt skött vingård. Vinet har jäst torrt men i efterhand fått en justering där en så kallad süssreserve tagit upp vinet på en restsockerhalt på två gram per liter.

Anledningen till justeringen har sannolikt varit en markerad syra då en tredjedel av vinet även genomgått en malolaktisk omvandling. Men vi gillar slutresultatet skarpt även om det behöver lite tid i glaset för att vakna till liv. Gimme Gimme Gimme inleder nämligen lite blygt men det tar inte särskilt många minuter innan vi kan skönja Pfalz lite mer tropiska frukt varvat med stenfrukter, färsk örtbukett och limepigga inslag. Fruktdrivet är även det i fokus smakmässigt men det blir aldrig yppigt utan stramheten leder vägen samtidigt som syran skänker fin ryggrad. Viss fetma kan skönjas, kanske är det den malolaktiska omvandlingen som bjuder på den, och det passar fint in i helheten som återigen styrs av renhet och bra djup. Tysklandsvänner lär inte bli besvikna.

Intrycket: 90/100 LGP

2017 Wine Mechanics Syrah, Saint-Joseph (artikel 33244 BS, 300 kr)

Från en handfull olika lägen i norra Saint-Joseph hämtas syrah-druvorna till det röda vinet. Odlaren heter Johan Verrier och vinet har producerats vid välkända Pierre Gaillards anläggning i norra Rhône. Lagringen har skett i fat där en fjärdedel varit nya men en del av vinet har lagrats i stål.

Den här gillar vi verkligen och det gissas ganska omgående på att det är en syrah i glaset och att den sannolikt har ursprung Rhône. Det är skönt inställsamt men ingalunda utan djup och så levereras det klassisk druvtypicitet i form av baconfett, järniga toner och vildhallon som samsas med lätt karamelliserade körsbär. Faten finns med i bilden men har ingen dominerande roll. I gommen kikar en fin solmognad fram även om det aldrig är något bärsött vin utan stramheten finns, tanninerna är silkiga och de kryddiga tonerna skänker karaktär. Aningen klent mittparti möjligtvis men det tar sig riktigt bra i avslutet och pepprigheten fäster fint i eftersmaken.

Intrycket: 90/100 LGP

Tre seriösa, personliga och ytterst välgjorda viner. Nu längtar vi efter att få prova en Mise an bouteille au Gamlestaden!

Samtliga tre viner kan beställas på Systembolaget eller drickas på plats i vineriets restaurang.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING