Hem Vinvärlden En utsökt provning med David Guimaraens, chefsvinmakare för Fonseca port.

En utsökt provning med David Guimaraens, chefsvinmakare för Fonseca port.

av Livets Goda

Johan Lidby Vinhandel stod som värd för denna unika provning, där vi fick möjligheten att, efter en inspirerande genomgång av vad port är, hur det tillverkas och allt däremellan, prova utvalda årgångar av Fonseca Vintage, samt Guimaraens Vintage Port. Redan vid den första flighten ställdes en respektingivande line up fram, Guimaraens Vintage Port 1984, 1987 samt Fonseca Vintage Port 1985. Guimaraens Vintage Port 1984 blev en smakstart med sina komplexa och charmanta toner av viol, bigaråer, choklad, pinjeträd, fat, krydda och vanilj, i en ytterst balanserad form som inte på något sätt och vis har passerat sitt bäst före datum. 91-92 poäng. Efter detta kom provningens höjdpunkt ur ett smakperspektiv, Fonseca Vintage Port 1985 ( privatimport, 1050 kr)..Denna komplexa och rejäla pjäs visar exakt hur gott det kan vara med portvin. Vinet är så snyggt, elegant och balanserat i all sin kraft. Körsbär, plommon, bigaråer, fikon, jordgubbskompott, fat, viol, choklad, mineraler och vanilj, allt på samma gång i en ren, strukturerad harmoni, som sedan torrt avslutas i en enorm kraft. Makalöst gott. 96 poäng Guimaraens Vintage Port 1987 hade dock gjort sitt bästa, så den lämnar vi därhän. Inför nästa flight gick vi in på 90-talet med Guimaraens Vintage Port 1991 som start. En elegant upplevelse som hade kraft och koncentration som påminde om motsvarigheten från 1984, fast i en renare och fräschare tappning. Ordentlig krydda gör sig tillkänna, stort mellanspel med en sötaktig eftersmak. 92 poäng. Fonseca Vintage Port 1992 var nästa vin, och för andra gången visar Fonseca varför det bara är mellan två till tre årgångar per årtionde som buteljeras under labeln Vintage Port. Ren, snygg, elegant i sin massiva kraft. Vinet är balanserat med bra fräschör, även fast lite mognadstoner smyger sig in, långt avslut och sammantaget ett vin som gör avtryck. 94 poäng. Årgång 1995 av Guimaraens Vintage Port var lite sötare, med rostade toner, vanilj, koncentrerat fruktig med mörka bär och mer tanninmotstånd. 91 poäng. Sista flighten bestod av Guimaraens Vintage Port 2001 och 2008, samt omgångens inte helt oväntade topp, Vintage Port 2009 (lanseras 1 nov på halvflaska, 319 kr). Den sistnämnda fortsatte att imponera, även om den i dagsläget är ung. Silkiga toner i den eleganta, koncentrerade och massiva buteljen, med en härlig tanninstruktur som backas upp av den intensiva frukten och med ett stort djup. Formidabel idag och förmodligen lika formidabel om 50 år. 94 poäng. Som brukligt när Johan Lidby ställer till med kalas så kommer det alltid ett ess ur rockärmen, idag var det Fonseca Guimaraens Vintage Port 1967. Vinet är naturligtvis väldigt mogen, men inte over the top på något sätt och vis. Söt, lätt balasamerad men potent i smaken, och med en förvånansvärt stor krydda och fräschör. Tanninerna finns fortfarande där i en vigör stil. Imponerande! Vid glasen: Erik Dahlström och Christoffer Enquist

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING