Hem Vinvärlden En vinös och vacker champagne – Billecart-Salmon Vintage 2008

En vinös och vacker champagne – Billecart-Salmon Vintage 2008

av Livets Goda

Familjeägda Billecart-Salmon är nu ledd in i framtiden av den sjunde generationen och cuvéerna leds oftast fram av finess snarare än kraft, och de gör det sannerligen imponerande, vilket visar vilken skicklighet som finns i huset. Nu har Sverige fått turen, att få lagret påfyllt av Billecart-Salmon Vintage 2008, som lanserades – och sålde slut direkt – i slutet av 2019.

2008:an, som är chefredaktör Enquist´s Dryckestips denna vecka, består av 65% pinot noir som hämtats från Montagne de Reims och Mareuil-sur-Aÿ samt Aÿ. Resten är chardonnay från vinbyarna Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Chouilly och Vertus i Côte de Blancs. Nio år på sin jästfällning har vinet fått!

Chefredaktör Anders Enquist om Billecart-Salmon Vintage 2008

Champagneförsäljningen har under ”Corona-krisen” sjunkit märkbart, men det finns champagne som så gott som alltid kommer att gå åt som smör i solskenet och sälja slut.
B-S Vintage 2008 är en av dem. Den första upplagan som släpptes försvann så gott som omedelbart. Nu har det skett en påfyllning i det svenska utbudet och det är ingen komplicerad sak att förstå varför denna champagne är en hit.
Priset gör att det är smidigt att inhandla en större mängd buteljer för löpande intag i nutid och samtidigt ha ammunition i källaren för framtida ögonblick. Detta är nämligen en champagne som trots att den ligger sked som den käraste partnern idag, kommer utvecklas ömsint och läckert en hel del år framåt.

Den citrus belägrade fruktigheten är stringent, stark och juicy fästande. Syra och krydda liksom ett Marcus Miller liknande solitt basspel i det mineraliska, ger stadga, edge, fräschör och elegans. En lätt honungshintad brioche påvisar mognad och ger ödmjukhet och ömhet i det spirituellt krispigt fylliga, som är svårt att tacka nej till här i sin ungdomlighet.
En vinös och vacker champagne är det!

95 LGP

2008:an kostar 699 kronor och flaskan (75 cl, 12%) har artikelnummer 77167. Beställ den till din föredragna Systembolagsbutik >>>. Mängden är begränsad så tveka inte om du vill fånga några 2008:or till human prislapp!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING