Hem NyheterNyhet WB En Wintersaga från Åre Bränneri

En Wintersaga från Åre Bränneri

av Livets Goda

Åre Bränneri lanserade sin första gin våren 2020 och har sedan dess producerat totalt fyra ginvarianter; Local’s Edition, Rosé, No6 och senast i raden nyheten Winter som lanseras på Systembolaget i början av januari. Winter är en London Dry Gin i vilken kryddiga toner av nejlika, kardemumma och kryddpeppar möter den jämtländska skogens smaker. Winter har en smak av handplockade rönnbär och tallskott som ger struktur till eftersmaken.

Hanna Oleträ och Andy White är Åreborna som står bakom Åre Bränneris smaker, de skapar sin gin med stor passion i den lilla fabriken i Brattland ett stenkast öster om Åre. Båda har lång erfarenhet från restaurangvärlden, som sommelier och bartender. När de inte experimenterar med nya smaker i destilleriet driver de även restaurangen på Vålådalens Fjällstation. All ledig tid spenderas på fjället, gärna på två hjul.

Vi har en lång tävlingskarriär på cykel bakom oss så vi försöker att cykla så ofta vi kan, vi får nog ihop över 200 dagar på fjället per år, om inte på cykel så på skidor eller snowboard, berättar Hanna.

Det var under en av dessa dagarna, omgivna av naturens lugn, doften från träd, mark, örter och porlande fjällvatten, som idén att göra en egen gin föddes.

Vi ville göra en gin med smak och doft av vår skog och vårt fjäll, med våra erfarenheter, känslor och intryck. Vi drivs av enkelhet och äkthet, en känsla av ursprung, och vår gin har en äkta smak och doft av Åre och Skandinavien, säger Andy.

Målsättningen och förhoppningen är att sätta Skandinavisk gin på kartan med Hanna och Andys brinnande engagemang och kunskap i kombination med Jämtlands fantastiska natur.

Åre Bränneri har blivit nominerade till Svenska Design Priset i kategorin “Identitet Förpackning- Dryck”. Ränderna på etiketten representerar var och en de olika ingredienser som ginen kryddats med. Priset delas ut den 21 januari.

RELATERAD LÄSNING