Hem Vinvärlden En ypperlig och smakfull Aligoté!

En ypperlig och smakfull Aligoté!

av Livets Goda

Familjens motto lyder;
”Bourgognes terroir uttrycker sitt ursprung genom vinet. Vår roll är att tolka och lyssna till dess mest subtila nyanser. Vi respekterar och förmedlar denna mångfald i vårt arbete”, vilket de lyckats väldigt bra med. Ett exempel finner man i deras Aligoté som visar tydligt sin hemvist Bourgogne, även om denna druva är mindre känd än… ska vi säga storasyster chardonnay.

Joseph Drouhins Aligoté är Systembolagets mest säljande aligoté, men låt inte det få er att tro att vi har något folkligt sött, anpassat eller okomplicerat lättfotat i glasen, nej, här bjuds vi på mycket finess, elegans och kvalitet. Således är detta vin vårt Dryckestips denna vecka.

Så här tycker Chefredaktör Anders Enquist om 
2017 Bourgogne Aligoté

I detta vin, i denna årgång, så kan jag inte sluta häpna över den mineralitet vinet har sin grund i. Vi diskuterar inte här ”big body” men det finns en riktigt bra benstomme och att hitta det distinkta och diskanta basspelet i ett sådant här ekonomiskt vin med denna druva är banne mig inte vanligt.

”…ytterst välgjord och elegant årgång…”

Det ger naturligtvis inte bara en silkig tanninstruktur, det ger syra, det ger en elegant, klar och ren kropp som tillåter frukten att få behålla sin skärpa och dessutom få ett juicy fäste. En frukt som om vi nu ska prata smakinslag, domineras av lime och citrus, men hintar av gröna äpplen, päron, persika och ananas. En dis av honung skapar en försiktig sötma som kalibrerar syran i vinet mycket snyggt och sköna, måttfulla vegetala yttringar med fräscha örter såsom mynta, basilika och vita blommor ger ytterligare komplexitet. 

”…ger ytterligare komplexitet.”

 Återkommer vi till det här med bra benstomme så är det något som också visar sig i avslutet som har fin längd med mjukt kittlande kryddighet och medföljande frukthäng. Här blir det inte torrt eller smaklöst, alla bandmedlemmar spelar ödmjukt ihop, håller ihop och kliver av scenen ihop. Jag kallar det taktkänsla och harmoni.

”…behöver inte skämmas det minsta i finrummet med exempelvis sina 1er cru kompisar.”

Ja, en ytterst välgjord och elegant årgång av detta vin är det, och som inte behöver skämmas det minsta när det tar plats i finrummet med till exempel sina premier cru kompisar.

Det är helt enkelt en ypperlig och smakfull Aligoté!

Betyg: 90 poäng

2017 Bourgogne Aligoté
Art.nr 5500, 119 kr
Bourgogne, Frankrike

Vinet finns idag på 103 Systembolagsbutiker. Finns vinet inte i din butik så kan ni naturligtvis enkelt beställa vinet här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING