Hem Vinvärlden Engelskt mousserande vin: Gusbourne Estate – I vårt klimat väljer jag mognad framför syran

Engelskt mousserande vin: Gusbourne Estate – I vårt klimat väljer jag mognad framför syran

av Livets Goda

Det ursprungliga Gusbourne Estate i Appledore, Kent grundades 1410, men dagens historia börjar med Andrew Weeber 2004. Rankor planterades med syftet att producera internationellt gångbara viner, alltså samma syfte som de flesta nya producenter startades upp med. 2013 köptes Gusbourne av Shellproof som grundades av affärsmannen och politikern Lord Ashcroft. Köpet gjorde att Gusbourne fick tillgång till ett mycket större kapital och gick snabbt från att bestå av 20ha till dagens 90ha. Samma år listades Gusbourne som den första vinproducenten på London Stock Exchange AIM lista. De fyra föregående åren innan köpet anlitade Gusbourne Ridgeview som contract winemaker, men med det nya kapitalet konstruerades snabbt ett eget vineri. Gusbournes Winemaker Charlie Holland tar emot i den något hangarliknande byggnaden. Ursprungligen från the Midlands, med en oenologi-examen från Plumpton Collegen och internationell erfarenhet från Australien och Minervois i Languedoc, är han en av dessa vinmakare som blev headhuntade från Ridgeview. På en karta i provningsrummet visar Charlie att Gusbourne idag består av 60ha i Kent och 30ha i Sussex. I Kent har man inte de jordar som ”English sparkling wine” som ett generiskt varumärke gärna framhåller i sin historiebeskrivning och marknadsföring och vi kommer snabbt in på detta ämne. Charlie säger att det är mycket prat om kalken i England men att de tenderar att få bättre mognad på deras bourgognekloner planterade i de tyngre lerjordarna i Kent än på deras champagnekloner på kalken in Sussex. ”I vårt klimat väljer jag mognad framför syran anyday” fortsätter han. Han framhåller även att ju längre öst du kommer desto mindre influenser får du från Atlanten, något som avspeglar sig i deras skördedatum. I deras Kentfält börjades druvorna plockas in redan den andre oktober och allt var redan i tank några dagar innan de flesta började plocka i Sussex och Hampshire. Att druvorna lyckas nå en eftersträvansvärd mognad i Kent gestaltas väl i vad som måste vara Englands mest lovande röda vin: Gusbourne Pinot Noir. 2014 som jag får smaka under besöket håller strax under 12 % alkohol och om Charlies påståenden är sanna, att de varken har chaptaliserat eller avsyrat vinet är det hela mycket imponerande. Han medger dock att det är ett vin som inte går att göra varje år. På Gusbourne, precis som hos de flesta i England, produceras enbart årgångsviner. De gillar variationen som de olika åren kan ge och menar på att deras kunder håller med. Att producera millésime-viner varje år går ju såklart emot champagneprinciperna påpekar jag. Charlie svarar: ”Även om vi sneglar åt och blir inspirerade av Champagne vill vi inte vara en champagnekopia, här är vi väldigt mycket Nya Världen och kan därför hitta våra egna vägar”. Charlie framhåller den naturligt höga syran som enligt honom möjliggör en högre dosage som kan ge vinet mer kropp. Däremot tycker han inte att man borde motarbeta denna syra och hans ordval funkar lika bra som ett avslut på artikeln som ett tips till er när ni korkar upp en flaska engelskt bubbel: ”embrace the acididty”.

RELATERAD LÄSNING