Hem Vinvärlden Erbjudande Livets Godas Vinklubb – 2010 Cuvée Centenaire, Châteauneuf-du-Pape, Rhône

Erbjudande Livets Godas Vinklubb – 2010 Cuvée Centenaire, Châteauneuf-du-Pape, Rhône

av Livets Goda

2010 Cuvée Centenaire Lucien & André Brunel / Châteauneuf-du-Pape, Rhône / Frankrike 951 kr (ordinarie pris 1 051 kr) Vinet Druvblend 80 procent grenache, 15 procent mourvèdre och 5 procent syrah. Grenachedruvorna kommer från de äldsta vinstockarna i Châteauneuf-du-Pape i appellationen Farguerol. Äldsta vinstockarna är där 120 år och snittåldern cirka 100 år. Jordmånen består av sandblandad lera, kalksten och de för Châteauneuf-du-Pape typiska rullstenarna. Grenache lagras i 15 till 20 månader, dels i foudres (stora ekfat) och dels i 1-3 år gamla 225-liters ekfat. Mourvedre och syrah lagras i 600-liters ekfat upp till 24 månader. Ca 1/3 av faten är nya, 1/3 en gång använda och 1/3 två gånger använda. Slutlagring ca 16-20 månader och två månaders slutpolering i butelj. Produktionen uppgår ett normalt skördeår ca 6 000 flaskor och produceras endast i bästa årgångarna. Producenten Lucien & André Brunel har idag 50 hektar planterade vingårdar – 70 procent grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault – varav 18 hektar i appellationen Farguerol, precis bakom platån Mont Redon. Egendomen grundlades av André Brunel 1735 och 1919 byggde Paul Brunel en egen vinkällare som är grunden för den nuvarande egendomen. Paul expanderade vingårdarna i samband med att Paul gifte sig övertog han även hustruns familjs vingård. Pauls son Lucien, gifte sig också med en vinodlarfamilj och egendomen utökades ytterligare. Luciens son André övertog verksamheten 1972. Livets Godas chefredaktör Anders Enquist om 2010 Cuvée Centenaire: Det här är ett vin som kräver mycket tid, förståelse, omtanke och kärlek från sin ägande ”husbonde”. Att öppna buteljen och inta bums göres sig icke. Korka upp, dekantera i minst 4-5 timmar i sval temperatur. Servera gärna svalt men låt vinet få bli lite varmare i glaset. Sen så börjar allt sätta sig. Alternativt kan ni lagra vinet i 10 år till om ni har tålamod. Det här är ingen sött överdoserad, mörkfruktig ”chattebomb”. Frukten är mörkt, balanserat körsbärsmogen men med en ynglings rödbärsfärgade kropp. Här spelar vi i vinets unga år på stram elegans och komplex kraftfullhet. Vinets förtjänster är som en sval primadonna men med underbyggt hett temperament liksom väl intrigerad muskulatur. Avslutet är fyllt med silkigt, mineraliska, fruktbärande tanniner. Elegant och väldigt gott. 95-96p

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING