Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Eskil Bondsäter från LYKKE tävlar i Årets Unga Kock 2020

Eskil Bondsäter från LYKKE tävlar i Årets Unga Kock 2020

av Christoffer Enquist

Varje år arrangerar Chaîne des Rôtisseurs Årets Unga kock, en internationell tävling för att uppmärksamma och stimulera unga kockar anslutna till sällskapet världen över. Tävlingen sker i två steg – först nationellt, och sedan en internationell världsfinal för de nationella segrarna.

Eskil Bondsäter

I Stockholm består de anslutna restaurangerna bland annat av Rolfs Kök, Oaxen, Djuret och Operakällaren och det senaste tillägget i restaurang LYKKE som i år har haft två aspiranter till tävlingen, William Lundholm och Eskil Bondsäter.

Augusti 2019 tog Robert Hallgren över som kökschef på LYKKE och tillsammans med Martin Rapp och Eskil Bondsäter skapade de tillsammans med de övriga i teamet ett helt nytt koncept för restaurangen. Varma och inbjudande rätter, men i en modern och innovativ tolkning inramat i restaurangens vackra, nordiska design.

“För att beskriva LYKKE och vårt kök skulle jag säga att vi har tagit oss långt ifrån det helt Nordiska kök som var innan och istället skapat en levande och lekfull meny som flirtar med Mellanöstern, Södra Europa och Norden. Vårt största fokus ligger alltid på råvarorna och hantverket, det viktigaste är att man känner kärleken till maten när man är hos oss.” beskriver Robert. “Jag skulle väl säga att LYKKE är lite av en underdog just nu, innan du hittat hit vet du inte vad du har missat – men vi är din lokala och mysiga kvarterskrog, bara i en snygg och väldesignad förpackning!”

I år är det 44:e gången som Årets unga kock anordnas, och Eskil Bondsäter tävlar i år för andra gången.

“Att tävla är väldigt roligt, utvecklande och utmanande – i år kommer jag självklart med en väldigt stark revanschlust” säger Eskil. “Det är otroligt tuff konkurrens, så det blir ännu viktigare med ett bra lag bakom sig – man är aldrig helt ensam oavsett vilken tävling det handlar om. Därför är viktigt för mig att vi alla är en del av ett framåtsträvande kök som vill åstadkomma så mycket som möjligt, man blir inspirerad och pushad och vi är ett väldigt starkt team som vill bygga varandra.”

Eskils tävlingsmeny beskriver han som att den är plockad från erfarenhet från senaste året. Han har valt att jobba med fisk, vilt och sitt favoritäpple: Ingrid Marie.

Svenska tävlingen håller rum den 24 februari, världsfinalen sker sedan i Paris i september.
Chaîne des Rôtisseurs är världens äldsta gastronomiska sällskap för professionella såväl som amatörkockar. Sällskapet som daterar tillbaka ända till 1248 hyllar kvalitet och kreativitet i kokkonsten, bordets kultur och det lokala kökets utveckling.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING