Hem Vinvärlden Esperantos chefssommelier får ärofyllt internationellt uppdrag

Esperantos chefssommelier får ärofyllt internationellt uppdrag

av Livets Goda

Uppdraget består av att skapa verktyg för att kunna utveckla sommelleriet på global nivå, både arbetet på restaurang och inom den internationella tävlingsvärlden.

”Det var självklart hedrande att få frågan av presidenten för ASI, men det var inte ett självklart ”ja”. Detaljer måste säkras först. Esperanto får t.e.x. aldrig bli lidande av något jag gör vid sidan av”, säger Sören själv.

Sören har blivit tilldelad uppdraget för att han bl.a. främjat sommelieryrket genom att grunda det svenska sommelierlandslaget och vara en aktiv coach och mentor.

”Det kommer bli fantastiskt kul att få vara med och utveckla en hel yrkesgrupp. Jag har satt ihop en grupp med mycket kompetenta personer från världens olika hörn. Personer jag har den största respekten för, och vet kommer bidra med sitt kunnande.”, fortsätter Sören.

L’Association de la Sommellerie Internationale
L’Association de la Sommellerie Internationale, eller ASI, är en ideell organisation som grundades år 1969 med målet att utveckla sommelieryrket världen över. I detta syfte anordnar ASI b.l.a. världsmästerskapen i sommelieri vart tredje år. ASI har i dagsläget 53 medlemsländer och tiotusentals medlemmar över hela världen.

Sören Polonius
Sören Polonius är chefssommelier på Esperanto Group i Stockholm, med restaurangerna Esperanto, Imouto, Shibumi och f.d. Råkultur, sedan september 2014. År 2012 grundade han det svenska sommelierlandslaget, Swesomm, vars medlemmar han aktivt coachar. Sören har coachat bl.a. Arvid Rosengren, regerande världsmästaren, och Andreas Larsson, när han vann världsmästartiteln år 2007.

Foto: Bohman och Sjöstrand

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING