Ursprunget till denna namnkända och klassiska cocktail är det många som hävdar, men en av de mest förekommande historierna tillskrivs den brittiska bartendern Dick Bradsell, som i slutet av 1980-talet fick frågan om att göra en drink som kunde ”väcka upp” gästen ifråga och Espresso Martini var därmed ett faktum. Variationerna på denna cocktail, precis som med alla klassiker, är oändliga, och här har vi bytt ut vodkan mot skotska Monkey Shoulder för att skapa vår uppiggande och läckra drink.
Glas på bild: Riedel Drink Specifik Martini & Espresso glas, finns hos Sundqvist.se HÄR
Drinkbas
Monkey Shoulder
Nr 85831, 700 ml, 399 kr, 91p
Monkey Shoulder må vara en förträfflig drinkpartner men den är likaså ytterst njutbar i ensamt majestät. Legeringen av Balvenie, Glenfiddich och Kininvie-malts har lagt grunden för en whisky med en fyllig doft med finlemmad och balanserad sötma och där citron, apelsin, nektarin, honung och vanilj samsas med tassande fattoner i en fint fruktigt och mogen stil. I gommen biter sig doftinslagen fast med utvecklad kryddighet och strukturen är hela vägen ut elegant silkig, torrt fyllig och distinkt med snygg fräschör i botten. Det är en stilfull och sällskapssjuk Monkey vi har att göra med, i din cocktail eller i ditt whiskyglas.
Recept – Espresso Martini
4 cl Monkey Shoulder
1,5 cl Licor 43 Baristo
3 cl svalnat, nyrostat espressokaffe (vi valde Kafferosteriet Koppar)
Tillbehör
Istärningar
Shaker
Så här gör du
Mixa Monkey Shoulder, kaffelikör och det svalnade espressokaffet i en shaker som du även haft några istärningar i. Skaka ordentlig och rejält en stund så lockar du fram en fin skumkrona när du sedan häller upp drinken utan is i ett cocktailglas. Smaken av kaffe i olika nyanser och med whiskyn kryddigt i bakgrunden är ljuvlig.
Monkey Shoulder finner du på Systembolaget HÄR