Hem Vinvärlden Etichetta Nera från Cantina Lunae – expressiv vermentino från Ligurien

Etichetta Nera från Cantina Lunae – expressiv vermentino från Ligurien

av Livets Goda

Det är ett ytterst expressivt och egensinnigt vin vi har i våra glas. Initialt så är det närmast muscataktigt i sin framtoning för att i nästa sekund få oss att tänka tallskogar och kåda a la Grekland innan då basilikan dyker upp och etsar sig fast i doftintrycket. Mynta och pigg citrusfrukt vill också vara med och slutligen enas vi om att hela medelhavsträdgården känns representerad i nosen – och vi gillar det skarpt det mycket personliga uttrycket.

Även gomkänslan andas grönska och tallbarren finns med, stenfrukterna är skönt saftiga och citrusfrukten har lite av beskan från det vita med i smaken. Och så syran då som tillsammans med frukten är sådär fräsig på tungan, lite som det där tuggummit som smattrade när man var liten. En maritim touch finns också med och gör sig tillkänna med sval gomkänsla och ett stänk sälta. Klingande rent, viss täthet och en stor längtan till sommaren beskriver bäst eftersmaken.

Vinet: 2017 Etichetta Nera från Cantina Lunae i DOC Colli di Luni i östra Ligurien ner mot Toscana finns under begränsad tid i mindre partier på Systembolaget. I skrivande stund finner du det i 68 butiker och det finns ännu möjlighet att beställa det till din lokala butik.

Pris: 189 kronor
Artikel: 99080
Redaktionens intryck: 91/100 LGP

Länk till vinet >>> HÄR

Importör i Sverige: Quaffable Wines

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING