Hem Vinvärlden Etnaviner med elegans i förarsätet

Etnaviner med elegans i förarsätet

av Livets Goda

Salvino Benanti på Livets Goda redaktionen

Benanti grundades 1988 av Salvinos far Giuseppe och det var i sin tur Giuseppes pappa Giuseppe Sr som ägde vingårdarna och det gamla vineriet som från början var en mer större och regelbunden vinproduktion men som efterhand mer blev en semesterplats för farfar Benanti då hans läkemedelsföretag växte och blev alltmer både lönsamt och tidskrävande. De viner som gjordes under hans tid blev slutligen mest för internt familjebruk och inget kommersiellt. Giuseppe tog dock upp den kastade handsken 1988 och satte ny fart på verksamheten och kan nog sägas var en av de som påbörjade den kvalitativa och experimenterande delen av Etnas vin-era. Från 2012 är det sönerna Salvino och Antonio (som för övrigt också heter Giuseppe i mellannamn som alla män i Benanti-familjen) som fortsätter förvalta egendomen i den vad vi kallar den moderna regionen Mount Etna på sluttningarna av öns vulkan. Och man fick också möjligheten att påbörja sin del av firmans historia på allra bästa sätt. Med kapital från farfar Benantis försäljning 2011 av sitt internationella och framgångsrika oftalmologiska läkemedelsföretag han byggt upp, skapades möjligheten att renovera, uppdatera och bygga ut vineriet.

-Vi är oändligt tacksamma för det här då inga lån eller förbindelser med bankerna behövdes vilket gör att vi har en bra ekonomisk grund tack vare att vi är helt skuldfria, säger Salvino.

Salvino lämnade ett jobb i bankvärlden i London för att med Antonio inte bara ta över verksamheten, utan även förändra och förbättra. Han säger ärligt att ”min pappa har gjort ett enastående jobb i ren passion som i många fall varit vägledande för Etna vinerna men arbetet hade hamnat i vad vi kan kalla en liten ”svacka” och det var dags för oss att lägga ner 100 procent av tiden i Benantis vinverksamhet samtidigt som pappa Giuseppe kände att det var dags att ta ett steg tillbaka”.   

Bröderna jobbade således mycket med att införa nya visioner och ambitioner efter övertagandet. Från årgång 2011 påbörjades arbetet med att skapa viner med mer terroir och i en renare, lenare och fräschare stil. Den största förändringen var genom att skörda tidigare, tillämpa mer filtrering och kortare maceration. Man sålde även av vinodlingar som man inte ansåg hålla mottot och som var planterade med mer internationella druvsorter som till exempel pinot noir och chardonnay som pappa Giuseppe tidigare köpt och planterat. Salvino säger att ”pappa kanske inte helt uppskattade alla våra nya ambitioner och avyttrandet av vissa vingårdslägen, men han insåg också att förändringarna var nödvändiga”.   

Hur fräscht man vill göra vinerna bestäms slutligen i vinkällaren.

-Vi vill kort och gott göra viner vi själva vill dricka, säger Salvino.

Pappa Giuseppe finns kvar som stöttande controller men annars är det bröderna själva som styr hela verksamheten tillsammans med Vincenzo Cali som varit anställd sedan 20 år och som 2011 fick ta över huvudansvaret för vingårdar och källare efter Salvo Fonti. Vincenzo hade innan sin pågående Benanti-era 10 års arbete i Montalcino och 5 år i Mendoza på meritlistan.

Idag omfattas egendomen av tre egna vingårdar på sammanlagt 20 hektar i Monte Serra som är sydöstligt belägna och man köper vin från ytterligare 10 hektar belägna mer i sydväst på långtidskontrakt som förnyas automatiskt vart 15 år såvida man inte säger upp kontraktet. Vinrankorna håller en genomsnittlig ålder på 20 år och vingårdslägena ligger 500 meter över havet.

Produktionen ligger på 160 000 buteljer ett normalt år varav 70% går på export och 35% av detta går till USA. I nuläget gör man två vita viner och fem röda viner. I årgången 2014 är det premiär för ytterligare ett vitt vin. Man kommer även skapa en ny range av Contradavinerna framöver med tre nya röda viner liksom två vita viner.

”Vi vill nå 180 000 buteljer i årsproduktion och den största ökningen kommer att ske med rosévinerna där vi kommer att gå från dagens 7 000 buteljer per år till 20 000”, säger Salvino.

Man kommer även producera 3 000 buteljer mousserande viner.

Salvino säger att ”vi kommer `leka´ och forska med cement framöver för att se hur vinerna tar sig med det och just med de nya Contradavinerna vill vi använda mer cement och mindre ståltankar i processen”.

100% avsjälkning är också den status som just nu råder och i övrigt jobbar teamet mer och mer stora fat som 500 och 2 000 liter franskt i storlek och man tar bort barriquesfaten allt eftersom de är slutförbrukade.

-Vi vill helt sluta att arbeta med barriques då vi anser att våra viner mår bäst och blir elegantast med större fat, menar Salvino.

Innan vi börjar prova vinerna frågar vi Salvino om den största framtida utmaningen Benanti och vinproduktionen på Etna står inför, och han säger som ni just läste i den inledande ingressen till denna text:

-Något vi ser som en utmaning är att folk förväntar sig ”Planeta” viner när man pratar om Sicilien och då även inkluderar Etna i det. Viner med framträdande fattoner och solmogen, syralåg fruktighet, även om jag faktiskt måste säga att just Planetas viner blivit betydligt ”svalare” och snyggare i sin framtoning de senaste åren. Tänk pinot, tänk nebbiolo, tänk Chablis, det är det vi måste jobba med, kanske inte hos er i Sverige som ligger långt framme i kunskapen om Etna, men i många andra länder.

Hur ser han då på Angelo Gajas inträde på Sicilien, kan det faktumet vara en bra ambassadör för området?

-Det är naturligtvis positivt när en Piemontelegendar som Angelo Gaja investerar i vinproduktion här och anser att möjligheterna och förhållandena kan skapa stora och eleganta viner. Det påvisar ju att det finns just ett släktskap mellan våra regioner, säger Salvino.     

Benanti – Vinerna
Etna bjuder på komplexa klimatförhållanden och ”attackeras” från olika håll av bland annat dimma, hårda vindar, regn, snö och frost, men här finns också sol och värme och det är också allt det här som just skapar förutsättningar till den Etna-elegans och komplexitet vi så gärna tjatar om när det är som bäst. Salvino säger att ”varma 2017 utvecklade bra kraft i de röda vinerna och de vita hade något mindre syra än i de svalare årgångarna. 2016 var mild och en av de bästa årgångarna på länge för alla viner på Etna”.

Vita viner

2017 Etna Bianco
Nr 78048 BS / 199 kr / 90 LGP
100% baserat på druvan carricante och inga fat utan enbart ståltankar i vinifieringen har gett oss ett vin som är blommigt aromatiskt, fräscht men distinkt i en lättsamt smidig struktur med rena citrustoner i fruktigheten. Mineralisk, transparent kraft, rent och elegant med fin ursprungskänsla.

Röda viner

2016 Etna Rosso
Nr 74874 BS / 199 kr / 91 LGP
80% nerello mascalese och 20% nerello cappuccio i druvblenden. Mestadels ståltankar i källararbetet med ett visst inslag av använda barriques. Detta är ett elegant insteg i Benanti´s fina och röda vinvärld. Frukten i fokus med inslag av körsbär och blodcitrus med viss blommig örtighet. Ren och snygg mineralisk botten skapar finlemmad kraft tillsammans med fruktsilkiga tanniner. Snyggt och prydligt!

2016 Nerello Cappuccio
Nr 95954 TSE 960 buteljer / 249 kr / 92 LGP
Lanseras idag på tillfälliga sortimentet och det är bara att passa på för här har vi ett vin med ursnygg, sval elegans, längd och kraft utan att få bly i fötterna. Rödsprängda körsbär, vinbär och lätt tobak färgar frukten som avger en finlemmad mörk sötma och en sublim, sensitiv och feminin förförelse. Bra mineraliskt len edge. Längden och frukten liksom kryddan i avslutet visar trots sin elegans att vinet har muskler. Ett supersnyggt vin!

2016 Etna Rosso Contrada Monte Serra
Nr 70555 BS / 349 kr / 94 LGP
100% nerello mascalese som får sin slutlagring ett år i 3-4 år gamla 500 liters franska fat. Exakt och elegant i syra, kraft, frukt och terroirkänsla. Vegtal sötma och smått syrligt aromatiska körsbär, hintar av viol, stramt juicy struktur i fruktighet och ett mineraliskt grepp som sitter som smäck i vinet.  

2014 Etna Rosso Rovitello
Nr 95953 TSE 480 buteljer / 399 kr / 94 LGP
Så till en provning med tre årgångar av detta vin som slutlagras två år i mestadels använda 2 000 liters franska fat och där slutblenden sedan ges ett par månader i ståltank innan buteljering. Nerello mascalese dominerar och sedan 1-5 procent nerello cappuccio beroende på årgång. Vad ger egentligen dessa låga procent av Cappuccio i vinet blir frågan till Salvino här, som svarar: Den ger färg och runda tanniner! Övrig kuriosa: 1925 planterades det för första gången i denna vingård nordligt belägna och snörika område och 1990 var första årgången av detta vin där båda druvorna finns i vingården. Jordmånen är stenig och dränerar vattnet fort. 2014 var i huvudsak ett varm och torrt år för Benanti´s lägen även om det bjöds på en del sommarregn. Vinet då? Ja, skogslingon och vegetalt aromatisk. Lätt kryddig med mörk, lätt syrlig sötma från frukten i snyggt spel med smooth, mineralisk edge och intensitet. Fint juicy frukt i ett rent och långt avslut. Ytterst smakfullt!

2011 Etna Rosso Rovittelo  95 LGP
Kall årgång med Etna elegans och fräsch kraft i släptåg. Läcker hint i frukten från fuktiga tobaksblad liksom skönt jordiga svamphintar, lakrits, blodcitrus och aromatiska toner från väl ”tillagade” skaldjursskal. Nyanserad, elegant fruktsötma med syrlig string. Här finns längd och en kraftfull elegans. Ja, allt är komplext sammansatt och så in i h… förlåt, vi börjar om: så vackert och intensivt sprudlande på samma gång. Soulig funkedge á la Sly Stone känns nära till hands att ta till. Fråga inte varför…

2012 Etna Rosso Rovittelo  93 LGP
2012 var en het årgång och det har gett vinet tydlig mognad utan att bli för mörk i frukten liksom en skön rondör utan att bli planlöst.  Viss maritim känsla med aromatiska hintar. Visköst silkig mineralitet, len krydda och körsbär styr med syra och sötma i balanserat spel. Sensuellt yppig skapelse och faktiskt vissa stallhintar i nos liksom tobaksblad i torrare format. Ett vin som är som soulig Luther Vandross disco och som fördel intas idag.    

2011 Etna Rosso della Contessa  93 LGP
En fieldblend där nerello mascalese dominerar och sedan mellan 10-15% nerello cappuchio beroende på årgång. Ett års slutlagring i 2 000 liters franska fat. 1910 planterades för övrigt denna vingård för första gången. Vinet visar upp mogen frukt med fikon och russinhintar i näsa som snyggt planar ut i gom och drar där mer åt viol och lakritshållet med mörk fruktsötma från frukten och samtidigt syrlig, juicy stringens från mörkare körsbär där vissa blodcitrustoner ger en läcker framtoning. Rund krydda och eleganta, smootha tanniner förför i avslutet.

2012 Etna Rosso della Contessa  92 LGP
Här råder det normalt starka vindar i vingårdsläget. Något mörkare i frukten än 2011 men fortfarande syrligt, elegant fräsch. Lena, silkiga tanniner, ren men samtidigt smart robust. Något mer kraftfull i fruktuttrycket än 2011.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING