Ett av Sveriges första öl med både humle och druvor

Livets Goda 11 Mar, 2019
Whisky och Bourbon Snart är det dags för GBG Beer Week – för femte året i rad. Sedan 2016 har ett lokalt bryggeri tagit fram veckans officiella öl och i år har valet fallit på Vega Bryggeri. Det lilla göteborgsbryggeriet har skapat en IPA med druvmust som de kallar Goodness Grapecious.

foto: vegafoto.se

I år går Gbg Beer Week av stapeln 5-12 april. En vecka då Göteborg fylls med ett hundratal ölrelaterade händelser på krogar och bryggerier. Gbg Beer Week drivs ideellt och det officiella ölet behövs för att täcka kostnader för att genomföra ölveckan. Det tillfrågade bryggeriet väljer själva vad för öl de ska brygga. 

Vega Bryggeri har valt att göra ett en IPA med en annorlunda twist. Den innehåller druvmust som vanligtvis används i vintillverkning på sydligare breddgrader.

– Vi ville göra en öl som lockar till nyfikenhet och som breddar föreställningen om vad en öl kan vara. En produkt som får fler att testa öl helt enkelt – kanske sin allra första, säger Karl von Spreti och Claes Ljunggren från Vega Bryggeri. 

I Goodness Grapecious får humle och druvor krocka för att skapa en frisk, torr och smakrik öl med toner av krusbär, stenfrukt och vitvinsdruvor. Det har inte gjorts öl med druvmust på våra breddgrader i någon stor skala innan och Vega Bryggeri tyckte det var dags. De kallar stilen Grapecious IPA.

– Vega Bryggeri arbetar i en sann hantverkstradition. Småskaligt och med fokus på att leverera öl som är väldigt drickbar och lättillgänglig utan att det blir ointressant eller förutsägbart, säger Fredrik Berggren, en av initiativtagarna bakom Gbg Beer Week. Och det tycker jag årets öl är ett lysande exempel på.

Tidigare års öl har väckt en hel del uppmärksamhet i ölvärlden. Stigbergets Bryggeri blev till exempel det första svenska bryggeriet som fick en öl på Ratebeers lista över världens bästa IPA. 

– Att komma in bland världens bästa öl hade såklart varit kul. Men vi gör först och främst öl som vi själva gillar och är riktigt nöjda med resultatet.

Ölet har premiär på Gbg Beer Weeks öppningsdag fredag 5 april. Samma dag släpps ölet även på Systembolagets tillfälliga sortiment av exklusiva varor (TSE) och finns då tillgängligt nationellt.

GBG Beer Week är ett gräsrotsarrangemang, där alla inom öl och ölkultur kan bidra med innehåll. Här får allt plats; smått och stort, lokalt och internationellt, brett och smalt. Tanken är att sätta en rörelse i rullning, där events arrangerade av bryggerier, importörer, restauranger, pubar och föreningar får stan att jäsa av smakrika upplevelser. Kulmen på veckan är En Öl & Whiskymässa med över 23 000 besökare.


Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019

Folklig gastronomi på årets största grillfest

Mat och Restaurang 24-26 maj är det dags för den årliga Grillmässan. Sveriges…
13 May, 2019

Rökig single malt whisky från Old Pulteney lanseras på Systembolaget den 17:e maj

Whisky och Bourbon Old Pulteney Huddart är en helt unik rökig highland single…
13 May, 2019

Brocards Chardonnay - mycket vit Bourgogne för pengarna!

Vin Att följa ett vins utveckling är utan tvekan den största…
10 May, 2019

Toppklass år ut & år in!

Vin Ripasso, svenskens favorit under många år, har blivit något av…
10 May, 2019

Inspiration - Gyros kebab för finsmakaren

Mat och Restaurang Det lagas allt för lite kebab i de svenska köken…
10 May, 2019
Artikelarkivet