Ett biodynamiskt pionjärvin

Livets Goda 2 May, 2019
Vin Biodynamiken är här för att stanna och i vinvärlden så betyder detta ett antroposofiskt närmande till odlingarna samtidigt som pesticider och konstgödsel är portade. Månkalendern avgör också när vissa moment ska utföras.

En som länge vigt sitt liv åt homeopatiska levnadsregler är Languedoc-Roussillons biodynamiska pionjär Gérard Bertrand. Allt startade med ett stort intresse för homeopatisk medicin och när Gérard bildade familj så växte beslutet fram att även driva sin egendom Domaine Cigalus enligt samma principer då han ville att familjen skulle ha ett sunt förhållande till jorden.

Cigalus har skötts biodynamiskt sedan början av millenniet och blev certifierat 2010 och idag är en majoritet av Gérards domäner i regionen också de biodynamiska. Det främsta uttrycket finner du i toppvinet Cigalus Rouge som fick äran att serveras vid den senaste Nobelmiddagen!

Niklas om Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2017
2017 är en generös årgång och resultatet av en varmare växtsäsong; något som Cigalus Rouge hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av mörka körsbär, blåbär och svarta vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och rostade fatinslag kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett småförföriskt doftspektrum man bjuds på.

"...inte minst väldigt gott."

Likaså smakmässigt så märks det juvenila men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan frukt, syra och tydliga men inlindade tanniner. Och jag gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som ursprunget i vinet får säga sitt.

Avslutet lyfter fram kryddigheten och det hela är mycket harmoniskt, balanserat och inte minst väldigt gott.

Intrycket: 92 LGP

Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2017
2017 Cigalus Rouge kostar 315 kronor (15%, 750 ml) och kan beställas till ditt lokala Systembolag via länken här >>


Vinn en annorlunda resa till whiskyns hemland

Whisky och Bourbon Nu har du och tre vänner chansen att vinna en…
24 May, 2019

Göteborg är en av världens bästa matdestinationer

Mat och Restaurang National Geographic har listat 2019 års bästa matdestinationer i världen.…
24 May, 2019

Åter i lager - Clarendelle Rouge 2015, 92p

Vin För tredje gången på kort tid så har detta smått…
23 May, 2019

Nu öppnar världens minsta McDonald’s

Mat och Restaurang I sin senaste kampanj lyfter McDonald’s fram en av sina…
22 May, 2019

200 vodka–fans från 28 länder samlades i Åhus

Whisky och Bourbon Förra veckan var det en unik samlarträff i Åhus. En…
21 May, 2019

Kiviks Musteri skriver under hållbarhetsmanifest

Whisky och Bourbon Kiviks Musteri är ett av de 41 företag inom livsmedelsindustrin…
21 May, 2019

Destilleriet i Åhus lanserar världens mest exklusiva akvavit

Whisky och Bourbon I endast några få unika exemplar lanseras nu Åhus Akvavit…
16 May, 2019
Artikelarkivet