Hem Vinvärlden Ett biodynamiskt pionjärvin

Ett biodynamiskt pionjärvin

av Livets Goda

En som länge vigt sitt liv åt homeopatiska levnadsregler är Languedoc-Roussillons biodynamiska pionjär Gérard Bertrand. Allt startade med ett stort intresse för homeopatisk medicin och när Gérard bildade familj så växte beslutet fram att även driva sin egendom Domaine Cigalus enligt samma principer då han ville att familjen skulle ha ett sunt förhållande till jorden.

Cigalus har skötts biodynamiskt sedan början av millenniet och blev certifierat 2010 och idag är en majoritet av Gérards domäner i regionen också de biodynamiska. Det främsta uttrycket finner du i toppvinet Cigalus Rouge som fick äran att serveras vid den senaste Nobelmiddagen!

Niklas om Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2017
2017 är en generös årgång och resultatet av en varmare växtsäsong; något som Cigalus Rouge hanterar med bravur. Vinet tar ansats i en rik mörkbärig stil där de färska björnbärstonerna tar täten men backas upp av mörka körsbär, blåbär och svarta vinbär. Salt lakrits, inslag från kryddhyllan och rostade fatinslag kompletterar det ungdomliga intrycket och det är ett småförföriskt doftspektrum man bjuds på.

”…inte minst väldigt gott.”

Likaså smakmässigt så märks det juvenila men det som ändå sticker ut är vinets struktur, balansen mellan frukt, syra och tydliga men inlindade tanniner. Och jag gillar verkligen fruktens rättframma charm samtidigt som ursprunget i vinet får säga sitt.

Avslutet lyfter fram kryddigheten och det hela är mycket harmoniskt, balanserat och inte minst väldigt gott.

Intrycket: 92 LGP

Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2017
2017 Cigalus Rouge kostar 315 kronor (15%, 750 ml) och kan beställas till ditt lokala Systembolag via länken här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING