Hem Vinvärlden Ett bra vin är ett bra vin är ett bra vin… och Son Antem Vespre är ett bra vin

Ett bra vin är ett bra vin är ett bra vin… och Son Antem Vespre är ett bra vin

av Anders Enquist

Ett bra vin: Som vi tidigare skrivit om i Livets Goda, så tog vinhandlaren och importören Johan Lidby, efter många år i branschen, klivet ut i den utmanande rollen som vinmakare och vinproducent på Mallorca, där Johan och hans fru Malin haft eget hus sedan 2009. Nästa steg i utmaningen var inte heller av det lättaste slaget: att övertyga alla vinälskande själar om vinernas ”förträfflighet”. Men som Johan själv har sagt det: ”hade man varit rädd för allt som är svårt och besvärligt, så hade man ju inte gjort någonting.”. Men när vinet Vespre förra året lanserades i sin första årgång (2021) så kunde vi konstatera en lysande debut. Och med årets lansering av vinet i årgång 2022 bekräftar vi att Johan med team fortsätter att imponera. Här är Son Antem Vespre 2022.

Fredagen den 26:e januari lanserades andra årgången av Son Antems Vespre 2022, som tillfällig lansering. Lagring i 3 000 liters foudre, ett 500 liters fat och en viss procent i ståltankar under 8 månader. Druvsammansättningen lyder 51% syrah (varav 25 procent stjälkar) och 49% monastrell. 4500 flaskor producerades totalt av detta vin varav 1800 har lanserats på Systembolaget, häng med…

Ett bra vin

Chefredaktör Anders Enquist om Bodega Son Antem Vespre 2022

Nog för att jag är svensk och således defacto patriot, men när familjen Johan Lidby påbörjade sin vinverksamhet Son Antem på Mallorca så hoppades jag innerligt att när det var dags för årgångspremiären av 2021, så skulle vi inte sitta här i det ”aningen” svalare Svedala och höja vinerna till skyarna på grund av kopplingen till Sverige och för patriotism, men innerst inne tycka att det kanske inte höll måttet hela vägen ut. Men det visade sig vara en obefogad tanke. Familjen var på rätt spår. När vi sedan provade igenom rangen av 2022 hösten 2023 så befästes faktumet.

Så patriot eller inte, jag drar till med en klyscha; ett bra vin är ett bra vin är ett bra vin… och Vespre är ett bra vin.

Det är som sagt andra årgången av Vespre som lanseras och trots ett übervarmt odlingsår så kom det rikligt med regn under höst och vinter. Man kunde även hålla bra skugga över druvorna – här separat vinifierade syrah och monastrell. Så med en tidig skörd blev det leende ansikten i slutändan. Strukturellt vinner Vespre fina segrar med en närapå kalkkrämigt silkigt fäste och rogivande syra och aromatik i den mörkblommiga fruktighetens skiftningar av mogna hallon, plommon, körsbär, blåbär och björnbär. Maritimt vegetala vindar med finstämd salvia och ört berikar finstämt, små instick av citruszest blottas och avslutet drar med en förankrad kryddighet.

Det är ett vin som ger mycket av sig själv idag, det är ett vin vi korkar upp, serverar och avnjuter med stort behag i sin fina dagsform. Huruvida Vespre kommer utvecklas de kommande åren känns faktiskt rätt obetydligt i sammanhanget.
Närvaron och njutningen idag räcker så långt ändå…

91+p

Bodega Son Antem Vespre 2022
Nr 93136 (750 ml) 12,5%, 299 kr
Mallorca, Spanien

Litet tips: Köp ett gäng buteljer för nuet, spara sedan några buteljer för att se hur det står sig om några år.

Till Son Antem Vespre 2022 på Systembolaget HÄR >>>

Livets Goda #162 kan ni med fördel läsa den kompletta artikeln om Johan och denna nya del av livet som vinmakare >>>

RELATERAD LÄSNING