Hem Vinvärlden Ett delikat välsmakande vin – Château de la Liquière Faugères 2019

Ett delikat välsmakande vin – Château de la Liquière Faugères 2019

av Livets Goda

På 1960-talet började Claudie och Bernard Vidal buteljera vin från familjens egendom i Faugères under eget namn. Familjen har ägt vingårdar i byn Cabrerolles ända sedan 1700-talet och man är mycket stolta över sitt arv. Sedan många år tillbaka arbetar man utan kemiska bekämpningsmedel i vingårdarna och från 2012 är hela egendomen ekologiskt certifierad. Idag består egendomen av 60 hektar vingårdar belägna i den nordvästra delen av appellationen Faugères.

Detta är Château de la Liquières flaggskeppsvin och det vinet representerar egendomen bäst och den stilen på vin som man vill producera. Druvorna kommer från vingårdar med en sydlig exponering på 200-300 meters höjd. Vinstockarna är i genomsnitt cirka 60 år och jordmånen är de typiska skifferjordarna som finns i Faugères. Efter skörden avstjälkas druvorna och jäser därefter i öppna jästankar. Vinet lagrades sedan vidare under åtta månader i betongtankar.

Livets Godas Chefredaktör Anders Enquist om Château de la Liquière Faugères 2019

Det vilar något attraktivt robust i detta vins första doftintryck. Jordig källare, tobak, vinranka, aromatisk peppar, ja det är något läckert rustikt och intressant lovande om vad det hela ska ta vägen.

När det sedan i gom avlossas en salva med ammunition av körsbär, mogna hallon, svarta vinbär, nypon och jordgubbar – friskt mörkmoget med saftig rödbärsspänt och stadigt från blenden av grenache, syrah och carignan – ja, då blir kontrasten och känslan slående och oemotståndligt attraktivt.

Intensiteten vibrerar med en godartad nerv och det driver vidare på med en oöm kryddighet, mineralisk grundmatta som ger en silkig, elegant struktur och som allt tillsammans med ett starkt långvarigt fruktfäste ger vinet ett utomordentligt och omfångsrikt crescendo.

Det är en ytterst urkvalitativ, smakfull, spirituell och godartad vinresa med modern fruktcharm i distinkt klassiskt vinmakarland. Det är sammanfattat ett delikat välsmakande vin!

91 poäng

Château de la Liquière Faugères 2019
Nr 3531 (750 ml) 14,5%, 169 kr
Languedoc-Roussillon, Frankrike

Till Systembolaget >>>

RELATERAD LÄSNING